Abstract:
Türkiye'nin ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunan kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü Aydın ili sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve Aydın için büyük öneme sahip incir için özellikle küçük aile işletmelerinin hijyenik koşullarda kurutma yapmasına olanak sağlayacak doğal akımlı bir güneşli kurutucunun model tesisi dizayn edilmiştir. Çalışmada, hava sıcaklığı, rüzgâr, bağıl nem ve güneş ışınımı değerlerinin kuruma davranışına etkisi araştırılmış ve çoklu regresyon analizine tabi tutularak ayrılabilir nem oranı ile olan ilişkisi ortaya konmuştur. Analiz sonucu bulunan istatiksel eşitliklerinin uyumuna bakılmış, sonuçlar grafiksel olarak verilmiş ve R2, tahminin standart hatası (RMSE) ve khi-kare (X2) değerlerine bakılmıştır. Grafikler ve istatistiksel hesaplamalar için Statistica 7.0 ve JMP 7.0 istatistik programları kullanılmıştır. Çalışmanın son bölümü sonuçların tartışıldığı tartışma ve sonuç bölümü olmuştur.
Dried fig, which is one of the top export goods of Turkey, is mostly produced in Aydın region. During this research, a fig dryer with natural convection model, that will especially enable small family enterprises to make production under hygienic conditions was designed. In the study; the effects of air temperature, wind speed, relative humidity and solar radiation on the drying process are studied. In order to determine their relations with moisture ratio multiple regression analysis were performed. Consistencies of reggession equations that are found as the analysis results are checked and R2, root mean squared error (RMSE) and chi-square (X2) values are examined. For these tasks, Statistica and JMP software are used. In the last part of the study is the results are discussed.