eArşiv@Adu

Satsuma mandarin ( marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Saraçoğlu, Türker
dc.contributor.author Üçer, Necmiye
dc.contributor.author Özyılmaz, Ümit
dc.contributor.author Özarslan, Cengiz
dc.date.accessioned 2016-03-16T12:57:43Z
dc.date.available 2016-03-16T12:57:43Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Saraçoğlu, T., Üçer, N., Özyılmaz, Ü., Özarslan, C. (2010). Satsuma mandarin ( marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,7(1),87-93. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=0327d40a-9756-4aee-b522-0df5a3f17fd5%40sessionmgr4005&hid=4001
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2537
dc.description.abstract Çalışmada satsuma mandarin çeşidinin bazı fiziksel özellikleri saptanarak, sıçrama katsayısının farklı düşme koşullarında belirlenmesine yönelik Visual Basic dilinde bir program yazılmıştır. Meyvenin geometrik ortalama çap değeri 6.44 cm, küreselliği %0.96, yüzey alanı 130.58 cm , projeksiyon alanı (dik) 33.85 cm , projeksiyon alanı (yatay) 33.18 cm , hacmi 120.73 cm , kütlesi 118.24 g, yoğunluğu 0.98 g/cm olarak elde edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri beşfarklı yüzey için 0.45 ile 0.49 arasında değişmiştir. Düşürme testleri sonucunda, düşme yüksekliklerindeki artışla çarpma sırasında absorbe edilen enerji değerlerinin yükseldiği, bunun sonucu olarak sıçrama katsayısının düşme yüksekliğindeki artışla beraber, farklı yüzeyler için azaldığı, sıçrama katsayısı ile absorbe edilen enerji değerleri arasında kuvvetli bir ilişkinin olduğu (R =0.85) belirlenmiştir. Ayrıca yüzey ve yükseklik değişimlerinin, sıçrama katsayısı ve absorbe edilen enerji değerleri üzerinde önemli olduğu (p<0.05) ortaya konmuştur. tr_TR
dc.description.abstract In this study some physical properties of satsuma mandarin varieties were evaluated. Software was written by using Visual Basic programming language to determine the coefficient of restitution at different drop conditions. The geometric mean diameter, sphericity, surface area, projected area (vertical), projected area (horizontal), volume, mass and density of fruit were 6.44 cm, % 0.96, 130.58 cm , 33.85 cm , 33.18 cm , 120.73 cm , 118.24 g and 0.98 g/cm respectively. Static coefficient of friction of fruit was changed between 0.45 and 0.49 on five differentsurfaces. In the result of drop tests, absorbed energy was increase, but also the coefficient of restitution was decrease with depend on the increasing of the initial height of drop onto different surface. The relationship between the coefficient of restitution and absorbed energy was determined with a value for the coefficient of determination R of 0.85. In addition, the surface and the initial height of drop differences on the coefficient of restitution and absorbed energy were determined asstatistically significant(p<0.05). tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Mandarin tr_TR
dc.subject Fiziksel Özellikler tr_TR
dc.subject Sıçrama Katsayısı tr_TR
dc.subject Absorbe Edilen Enerji tr_TR
dc.subject Mandarin tr_TR
dc.subject Physical Properties tr_TR
dc.subject Coefficient Of Restitution tr_TR
dc.subject Absorbed Energy tr_TR
dc.title Satsuma mandarin ( marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri tr_TR
dc.title.alternative Bounce characteristics of satsuma mandarin ( variety ) tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR21654 tr_TR
dc.contributor.authorID TR9636 tr_TR
dc.contributor.authorID TR18998 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 7 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 87 tr_TR
dc.identifier.endpage 93 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster