eArşiv@Adu

Çiftlik hayvanlarında kas lifi sınıflandırma metotları

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şen, Uğur
dc.date.accessioned 2016-03-15T13:26:04Z
dc.date.available 2016-03-15T13:26:04Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Şen, U. (2015). Çiftlik hayvanlarında kas lifi sınıflandırma metotları. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(2), 25-31. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/113
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2518
dc.description.abstract Çiftlik hayvanlarında (sığır, koyun, kanatlı ve tavşan) kas lifi özellikleri et kalitesi üzerine anahtar bir rol oynamaktadır. Lif tiplerinin kas kütlesi içerisindeki oranı etin kalitesini etkileyebilmektedir. Bu sebeple kas kütlesi içerisindeki liflerin tip ve oranının belirlenmesi et kalitesi açısından önem arz etmektedir. Kas lifi tiplerinin farklı sınıflandırılma metodları bulunmaktadır. Morfolojik, fizyolojik ve histokimyasal özelliklerine göre farklılıklar gösteren kas lifi tiplerinin belirlenmesinde histokimyasal ve immunohistokimyasal boyama teknikleri kullanılmaktadır. En güvenilir ve yaygın olarak kullanılanı histokimyasal boyama tekniğidir. Temel olarak kas lifleri metabolik (oksidatif veya glikolitik) ve fiziksel (hızlı veya yavaş kasılma) aktivitelerine göre sınıflandırılmaktadır. Metabolik aktivitenin belirlenmesinde succinatedehidrogenaz (SDH) veya nicotinanide adenine dinucleotide-tetrazolium reductase (NADH-TR), fizyolojik aktivitenin belirlenmesinde adenozin trifosfataz (ATPase) veya amylophosphorylase (AP) histokimyasal boyama yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlere göre belirlenen kas lifleri; Kırmızı, beyaz ve ara form; Tip A, Tip B ve Tip C; Tip I, Tip IIA ve Tip IIB-C; α- Kırmızı, β-Kırmızı ve α-Beyaz; yavaş kasılan oksidatif, hızlı kasılan oksido-glikolitik ve hızlı kasılan glikolitik kas lifi olmak üzere farklı gruplar içerisinde tanımlanmaktadır. Sonuç olarak etin gevrekliği ve aroması üzerine etkili olabilen kas lifi özelliklerinin belirlenip sınıflandırılması et kalitesinin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, bu derlemenin amacı çeşitli histokimyasal boyama teknikleri kullanılarak belirlenen kas liflerinin sınıflandırılma sistemlerini açıklamaktır. tr_TR
dc.description.abstract In farm animals (bovine, ovine, poultry and rabbit), muscle fiber characteristics play a key role in meat quality. The ratio of muscle fiber types in muscle mass can affect meat quality. For this reason, muscle fiber types and proportions in muscle tissue are important for determination of meat quality. There are different classification methods for muscle fibers. To determine the type of muscle fibers which have different morphological, physiological and histochemical characteristics, histochemical and immunohistochemical staining techniques are used. The most reliable and widely used method is histochemical staining technique. Basically the muscle fibers are classified as metabolic (oxidative or glycolytic) and physical (fast or slow contraction) activities. Succinatedehidrogenaz (SDH) or Nicotinanide adenine dinucleotide-Tetrazolium reductase (NADH-TR) staining methods are also used to determine metabolic activities. Adenozin trifosfataz (ATPase) or Amylophosphorylase (AP) staining methods are used to determine physiological activities. Classification based on this method result in different muscle fiber groups such as; Red, white and intermediate; Type A, B and C; Type I, IIA and IIB; α-Red, β-Red and α-White; slow-twitch oxidative (SO), fast-twitch oxido-glycolytic (FOG) and fast twitch glycolytic (FG) muscle fibers. In conclusion the characteristics of muscle fiber that may have effect on tenderness and flavor of meat are important to determine meat quality. Therefore the purpose of this review is to explain classification methods by various techniques such as histochemical staining of muscle fibers to reveal the classified system. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Histokimyasal Boyama tr_TR
dc.subject Kas Lifi tr_TR
dc.subject Sınıflandırma tr_TR
dc.subject Et Kalitesi tr_TR
dc.subject Histochemical Stains tr_TR
dc.subject Muscle Fiber tr_TR
dc.subject Classifying tr_TR
dc.subject Meat Quality tr_TR
dc.title Çiftlik hayvanlarında kas lifi sınıflandırma metotları tr_TR
dc.title.alternative Methods for classifying muscle fibers in farm animals tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR157857 tr_TR
dc.contributor.department Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 25 tr_TR
dc.identifier.endpage 31 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster