dc.contributor.author |
Altındal, Demet |
|
dc.contributor.author |
Akgün, İlknur |
|
dc.date.accessioned |
2016-03-15T13:22:07Z |
|
dc.date.available |
2016-03-15T13:22:07Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.citation |
Altındal, D., Akgün, İ. (2015). Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-153. |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
1304-7787 |
|
dc.identifier.uri |
http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/85 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/2513 |
|
dc.description.abstract |
Genetik çeşitlilik içeren bitki genetik kaynakları son yıllarda üstün nitelikli bitki çeşitlerinin geliştirilmesi için
gerekli hammadde niteliğindedir. Ancak bitki genetik kaynakların bitki ıslahında kullanılması erozyona neden
olmakta ve dünya gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Genetik çeşitliliğin azalması, meydana
gelen genetik erozyonun belirlenmesi ve değerlendirilmesi birinci önceliktir. Bu nedenle genetik erozyon
sonuçları belirlenmeli ve genetik kaynakların korunması gerekmektedir. Ülkemizde beslenme bakımından
önemli olan tahıllar bitki çeşitliliği açısından da önemli kaynaklara sahiptir. Buğday başta olmak üzere tahılların
korunması ve devamlılığının sağlanabilmesi için gereken önlemler yeterince alınmamaktadır. Bitki gen
kaynakları yönünden zengin olan ülkemiz, genetik kaynakların belirlenmesi ve korunması konusunda stratejiler
üreten ve uygulayan ülkelerden biri olmak zorundadır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In recent years, plant genetic resources, including genetic diversity is necesary for the development of superior
quality raw materials plant varieties However, the use of plant genetic resources in plant breeding leads to erosion
and constitutes a serious threat to world food security. The reduction of genetic diversity, identifying and
assessing the genetic erosion taking place is the first priority. Therefore, the results of genetic erosion should be
determined and must be the conservation of genetic resources. Cereals which are important in nutrition in our
country and has significant resources in terms of plant diversity. Mainly in wheat, cereals conservation and
measures to provide sustainability are not enough. Our country is rich in plant genetic resources, therefore
conservation of genetic resources in identifying and producing and implementing strategies must be one of the
countries. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Bitki |
tr_TR |
dc.subject |
Tahıl |
tr_TR |
dc.subject |
Genetik Kaynaklar |
tr_TR |
dc.subject |
Çeşitlilik |
tr_TR |
dc.subject |
Genetik Erozyon |
tr_TR |
dc.subject |
Plant |
tr_TR |
dc.subject |
Cereal |
tr_TR |
dc.subject |
Genetic Resources |
tr_TR |
dc.subject |
Diversity |
tr_TR |
dc.subject |
Genetic Erosion |
tr_TR |
dc.title |
Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Plant genetic resources and the status of cereals |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
TR154004 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
TR4462 |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
12 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
147 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
153 |
tr_TR |