eArşiv@Adu

Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Altındal, Demet
dc.contributor.author Akgün, İlknur
dc.date.accessioned 2016-03-15T13:22:07Z
dc.date.available 2016-03-15T13:22:07Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Altındal, D., Akgün, İ. (2015). Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-153. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/85
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2513
dc.description.abstract Genetik çeşitlilik içeren bitki genetik kaynakları son yıllarda üstün nitelikli bitki çeşitlerinin geliştirilmesi için gerekli hammadde niteliğindedir. Ancak bitki genetik kaynakların bitki ıslahında kullanılması erozyona neden olmakta ve dünya gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Genetik çeşitliliğin azalması, meydana gelen genetik erozyonun belirlenmesi ve değerlendirilmesi birinci önceliktir. Bu nedenle genetik erozyon sonuçları belirlenmeli ve genetik kaynakların korunması gerekmektedir. Ülkemizde beslenme bakımından önemli olan tahıllar bitki çeşitliliği açısından da önemli kaynaklara sahiptir. Buğday başta olmak üzere tahılların korunması ve devamlılığının sağlanabilmesi için gereken önlemler yeterince alınmamaktadır. Bitki gen kaynakları yönünden zengin olan ülkemiz, genetik kaynakların belirlenmesi ve korunması konusunda stratejiler üreten ve uygulayan ülkelerden biri olmak zorundadır. tr_TR
dc.description.abstract In recent years, plant genetic resources, including genetic diversity is necesary for the development of superior quality raw materials plant varieties However, the use of plant genetic resources in plant breeding leads to erosion and constitutes a serious threat to world food security. The reduction of genetic diversity, identifying and assessing the genetic erosion taking place is the first priority. Therefore, the results of genetic erosion should be determined and must be the conservation of genetic resources. Cereals which are important in nutrition in our country and has significant resources in terms of plant diversity. Mainly in wheat, cereals conservation and measures to provide sustainability are not enough. Our country is rich in plant genetic resources, therefore conservation of genetic resources in identifying and producing and implementing strategies must be one of the countries. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bitki tr_TR
dc.subject Tahıl tr_TR
dc.subject Genetik Kaynaklar tr_TR
dc.subject Çeşitlilik tr_TR
dc.subject Genetik Erozyon tr_TR
dc.subject Plant tr_TR
dc.subject Cereal tr_TR
dc.subject Genetic Resources tr_TR
dc.subject Diversity tr_TR
dc.subject Genetic Erosion tr_TR
dc.title Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu tr_TR
dc.title.alternative Plant genetic resources and the status of cereals tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR154004 tr_TR
dc.contributor.authorID TR4462 tr_TR
dc.contributor.department Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 147 tr_TR
dc.identifier.endpage 153 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster