eArşiv@Adu

Balık ve balık ürünlerinde biyojen aminlerin varlığı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yıldız, Pınar Oğuzhan
dc.contributor.author Kırım, Birsen
dc.date.accessioned 2016-03-15T13:20:50Z
dc.date.available 2016-03-15T13:20:50Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Yıldız, O. P., Kırım, B. (2015). Balık ve balık ürünlerinde biyojen aminlerin varlığı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 139-145. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/112
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2511
dc.description.abstract Biyojen aminler hayvan, bitki ve mikroorganizmaların normal metabolizmasında rol alan düşük molekül ağırlıklı organik bazlardır. Genellikle serbest aminoasitlerin mikrobiyal enzimlerle dekarboksilasyonu sonucu oluşmaktadır. Bu bileşikler, insan ve hayvanlarda toksik etkiye sahip olabilmektedirler. Biyojen aminler, olgunlaştırma veya fermantasyon işlemleri ile üretilen çeşitli gıdalarda ve içeceklerde bulunmaktadır. Biyojen amin içeren gıdalar arasında balık ve balık ürünleri, et ürünleri, yumurta, peynir çeşitleri, fermente sebzeler ve soya fasulyesi ürünleri, bira ve şarap yer almaktadır. Biyojenik aminler kimyasal olarak alifatik (putresin, kadaverin, spermin, spermidin), aromatik (tiramin, feniletilamin) ve heterosiklik (histamin, triptamin) yapıda olabilirler. Balık kasında en sık bulunan aminler histamin, kadaverin ve putresindir. Bu derlemede, biyojenik aminlerin önemi ve bunların balık ve balık ürünlerinde oluşumu üzerinde durulmuştur. tr_TR
dc.description.abstract Biogenic amines are low molecular organic bases in normal metabolisms of animal, vegetable and microorganisms. These amines are formed by decarboxylation of free amino acids with microbial enzymes. These compounds can have toxic efffects in human and animal. Biogenic amines, produced by ripening or fermentation processes are in various foods and beverages. Biogenic amines such as fish, fish products, meat products, eggs, cheese, fermented vegetables, soy bean products, beer and wine are available. The chemical structure of bioljenik amines aliphatic (putrescine, cadaverine, spermine, spermidine), aromatic (tyramine, phenylethylamine) and heterocyclic (histamine, tryptamin) are vary. Most commonly amines are histamine, cadaverine and putresin in fish muscle. In this review, significance on the biogenic amines and the formation this amines of in fish and fish products were examined. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biyojen Aminler tr_TR
dc.subject Balık tr_TR
dc.subject Balık Ürünleri tr_TR
dc.subject Biogenic Amines tr_TR
dc.subject Fish tr_TR
dc.subject Fish Products tr_TR
dc.title Balık ve balık ürünlerinde biyojen aminlerin varlığı tr_TR
dc.title.alternative Presence of biogenic amines in fish and fish products tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR170999 tr_TR
dc.contributor.authorID TR148359 tr_TR
dc.contributor.department Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 139 tr_TR
dc.identifier.endpage 145 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster