eArşiv@Adu

Kiraz domatesi meyvesinin kütle ve hacminin matematiksel modellemesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Saraçoğlu, Türker
dc.contributor.author Özarslan, Cengiz
dc.date.accessioned 2016-03-15T13:12:20Z
dc.date.available 2016-03-15T13:12:20Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Saraçoğlu, T., Özarslan, C. (2015). Kiraz domatesi meyvesinin kütle ve hacminin matematiksel modellemesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 103-108. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/109
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2502
dc.description.abstract Bu çalışmada kiraz domates meyvesinin boyutsal özelliklerinin görüntü işleme tekniği ile belirlenmesi ve elde edilen verilerden uzunluk, kalınlık, genişlik ve izdüşüm alanı ölçüleri kullanılarak kütle ve hacminin matematiksel modellenmesi amaçlanmıştır. Meyvenin boyut özelliklerinin ve izdüşüm alanının belirlenmesi amacıyla, her bir meyvenin üç temel eksende fotoğrafları çekilmiş ve Image Tool 3.0 görüntü işleme programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri bulunmuştur. Meyvenin kütle, gerçek hacim ve yoğunluğu belirlenmiştir. Çalışmada kütle ve hacim değerlerinin tahminlenmesi amacıyla doğrusal ve doğrusal olmayan 32 adet model elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kütle ve hacim tahminlemesi için meyve sap eksenine paralel ölçülen izdüşüm alanına göre kurgulanan modeller önerilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the determination of dimensional characteristics of cherry tomato fruit by image processing technic, and the improvement of mathematical estimating models of mass and volume with using obtained data which were length, thickness, width, and projected area was aimed. To determine the dimensions and the projected area, each fruit image was obtained from the three coordinates, and then analysed using Image Tool 3.0 image processing software. Geometric mean diameters, the sphericity and surface area values have been calculated based on data. The mass, volume, and density of fruit was determined. To estimate of mass and volume of cherry tomato fruit, 32 linear and nonlinear mass and volume models were obtained. In conclusion, mass and volume estimating models obtained by the projected area measured from parallel to the axis of the fruit stalk have been proposed. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kiraz Domatesi tr_TR
dc.subject Kütle tr_TR
dc.subject Hacim tr_TR
dc.subject Modelleme tr_TR
dc.subject Cherry Tomato tr_TR
dc.subject Mass tr_TR
dc.subject Volume tr_TR
dc.subject Modeling tr_TR
dc.title Kiraz domatesi meyvesinin kütle ve hacminin matematiksel modellemesi tr_TR
dc.title.alternative Mathematical modeling of mass and volume of cherry tomato tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR21654 tr_TR
dc.contributor.authorID TR9636 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 103 tr_TR
dc.identifier.endpage 108 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster