eArşiv@Adu

Anason (Pimpinella Anisum I.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine organik ve inorganik gübre uygulamalarının etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Doğramacı, Sezen
dc.contributor.author Arabacı, Olcay
dc.date.accessioned 2016-03-15T12:50:45Z
dc.date.available 2016-03-15T12:50:45Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Doğramacı, S., Arabacı, O. (2015). Anason (Pimpinella Anisum I.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine organik ve inorganik gübre uygulamalarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 41-47. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/96
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2491
dc.description.abstract Bu çalışma, Aydın ekolojik koşullarında organik ve inorganik gübre uygulamalarının Anason (Pimpinella anisum L.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, 2005 üretim sezonunda Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı anason ekotipi (Çeşme, Fethiye-Seki, Denizli-Acıpayam) ve bir tescilli çeşit (Gölhisar) ile altı farklı gübre uygulaması (kontrol, ticari gübre, ahır gübresi, organik gübre, ticari gübre x organik gübre ve ticari gübre x ahır gübresi kombinasyonu) denenmiştir. Çalışmada; uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi, uçucu yağ bileşimi, uçucu yağın yoğunluğu incelenmiştir. Uçucu yağ oranının en yüksek değeri (%1.863) ticari gübre x organik gübre uygulaması ile Çeşme ekotipinden, en düşük değeri ise kontrol (%1.267) uygulaması ile Gölhisar çeşidinden elde edilmiştir. Uçucu yağın en önemli bileşeni olan Trans-anethol oranı % 97.50-98.49 arasında değişmiştir. Organik gübre uygulaması ve organik-inorganik gübre kombinasyonu uygulamasında uçucu yağın veriminin arttığı, fakat gübre uygulamalarının uçucu yağın bileşenlerini etkilemediği belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted to determine the impacts of organic and inorganic fertilizer applications over some technological characteristics of anise (Pimpinella anisum L.) variety and ecotypes under Aydın ecological conditions. Experiments were carried out over the experimental fields of Adnan Menderes University Agricultural Faculty during the production season of the year 2005. Three different anise ecotypes (Çeşme, Fethiye-Seki, Denizli-Acıpayam), one registered variety (Gölhisar) and six different fertilizer applications (control, commercial fertilizer, livestock manure, organic fertilizer, commercial x organic fertilizer and commercial fertilizer x livestock manure combination) were used in this research. Essential oil content, yield, composition and density were analyzed. While the highest essential oil content (1.863%) was observed in Çeşme ecotype with commercial x organic fertilizer application, the lowest value (1.267%) was observed in control treatment of Gölhisar variety. Trans-anethol ratio of essential oil varied between 97.50-98.49%. It was concluded that fertilizer application and organic-inorganic fertilizer combination increased the essential oil yield but didn't affect the composition of essential oil. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Anason tr_TR
dc.subject Pimpinella Anisum I. tr_TR
dc.subject Organik Gübre tr_TR
dc.subject Ticari X Organik Gübre Kombinasyonu tr_TR
dc.subject Teknolojik Özellikler tr_TR
dc.subject Anise tr_TR
dc.subject Organic Fertilizer tr_TR
dc.subject Commercial X Organic Fertilizer Combination tr_TR
dc.subject Technological Characteristics tr_TR
dc.title Anason (Pimpinella Anisum I.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine organik ve inorganik gübre uygulamalarının etkisi tr_TR
dc.title.alternative Impacts of organic and inorganic fertilizer applications over some technological characteristics of anise (Pimpinella Anisum l.) variety and ecotypes tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR13405 tr_TR
dc.contributor.department Department of Opium Breeding and Seed Crop, Opium Alkaloids Factory tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 41 tr_TR
dc.identifier.endpage 47 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster