In this study, it is aimed to determine the effects of different transporting methods and waiting period on olive. In
the study, olive (memecik cultivar) as main material, which is planted widely in Aydın location, was used. The
harvested olives were divided into two groups by filling to boxes with 15 cm, 30 cm and 45 cm heights as well
as nylon sacks. First and second groups were transported by one axle and two axle-trailers respectively on the
stabilized ways. While a part of transported materials was investigated without waiting (directly), the other part
was studied after waiting for 7, 14 and 21 days in terms of moisture, shape index, hectoliter weight, friction
coefficient of friction and percent of oleic acid values.
In conclusion, it was observed that the boxes, sacks and the waiting period were significantly important on
investigated parameters. However, there was no statistical difference in comparison of the transportation with
one-axle and two-axle trailers.
Bu çalısmada, degisik tasıma sekilleri ve bekleme sürelerinin zeytin üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıstır.
Çalısmada ana materyal olarak Aydın yöresinde yaygın olarak yetistirilmekte olan Memecik çesidi zeytin
kullanılmıstır. Hasat edilen zeytinler 15 cm, 30 cm, 45 cm yüksekligindeki kasalara ve naylon çuvallara
doldurulup, iki guruba ayrılmıstır. Birinci grup traktöre baglı tek dingilli tarım arabasıyla, ikinci grup ise çift
dingilli tarım arabasıyla stabilize yolda tasınmıstır. Tasınan örneklerin, bir kısmı hiç bekletilmeden, diger kısmı
ise 7, 14 ve 21 gün bekletilerek, nem, sekil indeksi, hektolitre agırlıgı, sürtünme katsayıları ve % oleik asit
degerleri açısından incelenmistir.
Çalısma sonucunda, tasımada kullanılan kasalar ve çuvallar ile bekleme süresinin, incelenen parametreler
üzerinde istatistiksel olarak etkili oldugu görülmüstür. Bununla birlikte, tek dingilli ve çift dingili tarım
arabasıyla tasıma arasında ise istatistiksel bir fark görülmemistir.