Bu arastırmada, Isparta yöresinde selekte edilen 14 badem (Prunus amygdalus Batsch.) genotipinin bazı
kimyasal özellikleri ve yag asitleri kompozisyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüstür. Arastırmada,
genotiplerin toplam yag oranı % 44.25 ile (ISP 298) - 55.68 (ISP 129); protein oranı % 21.23 (ISP 66) - 35.27
(ISP 298); kül oranı % 2.75 (ISP 66) - 3.81 (ISP 129); nem oranı % 3.41 (ISP 127) - 4.52 (ISP 59); palmitik asit
oranı % 6.18 (ISP 241) - 8.33 (ISP 127); palmitoleik asit oranı % 0.33 (ISP 80) - 0.91 (ISP 57); stearik asit oranı
% 1.20 (ISP 80) - 2.74 (ISP 68); oleik asit oranı % 64.60 (ISP 127) - 75.47 (ISP 241); linoleik asit oranı % 16.05
(ISP 241) - 24.06 (ISP 127) arasında saptanmıstır.
This study was carried out to determine some chemical properties and fatty acid content of selected almond
(Prunus amygdalus Batsch.) genotypes in Isparta province. In the study, total oil content, protein content, ash
content, humidity, palmitic acid content, palmitoleic acid content, stearic acid content, oleic acid content, and
linoleic acid content of the selected genotypes were ranged from 44.25 (ISP 298) to 54.68 % (ISP 66), 21.23
(ISP 66) to 35.2%, 7 (ISP 298) 2.75 (ISP 66) to 3.81% (ISP 129), 3.41 (ISP 127) to 4.52% (ISP 59), 6.18 (ISP
241) to 8.06 % (ISP 57), 0.33 (ISP 80) to 0.91% (ISP 57), 1.20 (ISP 80) to 2.50 % (ISP 127), 64.60 (ISP 127)
to 75.47 % (ISP 241), 16.05 (ISP 241) to 24.06 % (ISP 127), respectively.