eArşiv@Adu

Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çardak, Ayşe Deniz
dc.date.accessioned 2016-03-15T08:18:34Z
dc.date.available 2016-03-15T08:18:34Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Çardak,A.D. (2008). Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(1),13-18. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2481
dc.description.abstract Çalısmada Siyah-Alaca sıgırlarda sütün protein içerigi ve komposizyonuna mevsim, laktasyon sayısı, laktasyon dönemi ve somatik hücre sayısının (SHS) etkileri arastırılmıstır. Laktasyon boyunca toplanan süt örneklerinde protein fraksiyonları Poliakrilamid-Jel-Elektroforezi’nde ayrılmıs ve densitometre yardımıyla her bir protein fraksiyonunun içerigi belirlenmistir. Sütün protein içerigine mevsim, laktasyon dönemi ve SHS’nın etkileri önemli bulunmustur. aS1-kazein (-Cn) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, laktasyon sayısı, SHS; b-Cn içerigine mevsim, laktasyon sayısı, SHS; k-Cn içerigine laktasyon sayısı, laktasyon dönemi, mevsim; a-Laktalbumin (-La) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, SHS; b-Laktoglobulin (-Lg) içerigine laktasyon dönemi, laktasyon sayısı, mevsim ve SHS önemli etkiye sahiptir. Sütün protein, aS1-Cn ve b-Lg içerigi Eylül- Aralık döneminde maksimum seviyededir. Laktasyon sayısının artmasıyla birlikte aS1-Cn içerigi azalmakta, b-Cn içerigi artmaktadır. Besinci ve daha sonraki laktasyonlarda k-Cn ve b-Lg içerigi minimum seviyededir. Laktasyonun ikinci ayında minimum olan protein ve b-Lg içerigi laktasyon sonuna kadar sürekli artmaktadır. aS1-Cn içeriginde laktasyon süresince azalma belirlenmistir. SHS’nın artmasıyla a-La, b-Lg ve k-Cn içeriginin arttıgı; aS1-Cn ve b-Cn içeriginin azaldıgı tespit edilmistir. tr_TR
dc.description.abstract Effects of season, parity number, stage of lactation and somatic cell count (SCC) on protein content as well as protein composition were investigated in Holstein Friesian cattle. Milk protein fractions were quantified after polyacrylamide gel electrophoresis, using computer-assisted densitometer. Milk protein content was effected by season, stage of lactation and SCC. Season, stage of lactation, parity number and SCC affected aS1-casein (-Cn) content. b-Cn content was effected by season, parity number and SCC. Parity number, stage of lactation and season had significant effect on k-Cn content. a-Lactalbumin (-La) content was effected by season, stage of lactation and SCC, while stage of lactation, parity number, season as well as SCC affected b-Lactoglobulin (-Lg) content. Protein, aS1-Cn and b-Lg content was higher between September-December. Increased parity number was associated with decreased aS1-Cn and increased b-Cn content. Last parity subclass had minimum k-Cn and b-Lg content. Protein and b-Lg content was minimum in second lactation monat and then increased as lactation progressed, while aS1-Cn content was decreased. Increased SCC were associated with increased a-La, b-Lg, k-Cn as well as decreased aS1-Cn and b-Cn content. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çevresel Faktörler tr_TR
dc.subject aS1-Kazein tr_TR
dc.subject b-Kazein tr_TR
dc.subject k-Kazein tr_TR
dc.subject a-Laktalbumin tr_TR
dc.subject b-Laktoglobulin tr_TR
dc.subject Environmental Factors tr_TR
dc.subject aS1-Casein tr_TR
dc.subject b-Casein tr_TR
dc.subject k-Casein tr_TR
dc.subject a-Lactalbumin tr_TR
dc.subject b-Lactoglobulin tr_TR
dc.title Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri tr_TR
dc.title.alternative Environmental effects on milk protein compositon in holstein friesian cattle tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR24955 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisligi Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 13 tr_TR
dc.identifier.endpage 18 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster