eArşiv@Adu

Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Benlioğlu, Seher
dc.contributor.author Yıldız, Ayhan
dc.contributor.author Başpınar, Nevin
dc.date.accessioned 2016-03-14T14:07:59Z
dc.date.available 2016-03-14T14:07:59Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Benlioğlu, S., Yıldız, A., Başpınar, N. (2008). Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(2),3-8. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=199343ef-f725-4210-9be3-8f10ee90c365%40sessionmgr111&hid=101
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2468
dc.description.abstract Bu çalışma, Türkiye kuru incir ihracatının önemli bir kısmını oluşturan Aydın İli’nden ihraç edilen kuru incir örneklerindeki fungal etmenlerin bulaşıklılık düzeyini saptamak amacıyla ele alınmıştır. Çalışma, 2005 yılında kuru incir ihraç eden 23 incir işletmesinden ihracat kapasitesine göre 1-24 arasında değişen sayılarda tesadüfe göre alınan toplam 97 partide yürütülmüştür. Bulaşıklılık oranlarının Aspergillus niger Teigh için %0.0-29.9, Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus için %0.0-4.5, Fusarium spp. için %0.0-10.0, Penicillium spp. için %0.0-12.0, Cladosporium spp. için %0.0-6.1, Alternaria spp. için ise %0.0-4.0 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yirmi üç ihracatçı firmaya ait ortalama yüzde bulaşıklılık A. niger için %8.36, A. flavus/A. parasiticus için 0.55, Fusarium spp. için %3.86, Penicillium spp. için %2.62, Cladosporium spp. için %0.64 ve Alternaria spp. için de %0.44 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen 56 Fusarium spp. izolatının 49’u Fusarium verticilloides (Sacc.) Nirenberg olarak tanılanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The study has been undertaken to determine the contamination level of fungi in dry fig samples collected from products eligible for export from Aydin province that constitutes the majority of Turkey’s dry figs exportation. The study covered 97 random samples in which the number of samples ranging from 1 to 24 depending on the exportation capacity of 23 dry fig exporters in 2005. The infestation rates varied between 0.0-29.9% for Aspergillus niger, 0.0-4.5% for Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus, 0.0-10.0% for Fusarium spp., 0.0-12.0% for Penicillium spp., 0.0-6.1% for Cladosporium spp., and %0.0-4.0 for Alternaria spp. in samples. Mean infestation rate for 23 exporter companies was found to be %8.36 for A. niger, 0.55% for A. flavus/A. parasiticus, 3.86% for Fusarium spp., 2.62% for Penicillium spp., 0.64% for Cladosporium spp. and 0.44% for Alternaria spp. 49 out of 56 Fusarium spp. isolates obtained in this study was identified as Fusarium verticilloides. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kuru İncir tr_TR
dc.subject Aspergillus Niger tr_TR
dc.subject Aspergillus Flavus/Aspergillus Parasiticus tr_TR
dc.subject Fusarium Spp. tr_TR
dc.subject Penicillium Spp tr_TR
dc.subject Dry Fig tr_TR
dc.title Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık tr_TR
dc.title.alternative Fungal contamination in dry figs exported from aydın province tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR12409 tr_TR
dc.contributor.authorID TR148289 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 3 tr_TR
dc.identifier.endpage 8 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster