eArşiv@Adu

Organik domates yetiştiriciliğinde bitki aktivatörü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kiracı, Semih
dc.contributor.author Karataş, Adem
dc.date.accessioned 2016-03-14T13:25:47Z
dc.date.available 2016-03-14T13:25:47Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Kiracı, S., Karataş, A. (2015). Organik domates yetiştiriciliğinde bitki aktivatörü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 17-22. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/86
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2450
dc.description.abstract Bu araştırma, organik tarımda kullanımına izin verilmiş bazı bitki aktivatörlerinin domatesin verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği organik tarım arazisinde yürütülmüştür. Denemede domates çeşidi olarak Baghera F ; bitki 1 aktivatörü olarak Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset ve ISR 2000 ticari preparatları; konvansiyonel uygulamasında ise Scotts ticari isimli kimyevi gübre kullanılmıştır. Bitki aktivatörlerinin etkilerini belirlemede verim, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve eti sertliği, pH, suda çözünebilir kuru madde, likopen ve vitamin Akriterleri incelenmiştir. Denemede verim 6202-7602 kg/da arasında değişmiş, en yüksek verim ise konvansiyonel üretim metodundan tespit edilmiştir. Verim yönünden konvansiyonel üretim metodu ilk sırada yer alsa da; Manda 31, Cropset ve Microfer uygulamalarıyla istatistiki olarak aynı grupta yer almıştır. Bitki başına meyve sayısı 15-18 adet/bitki; meyve ağırlığı 157-176 g; meyve eni 72.2-76.6 mm; meyve boyu 69.1-72.4 mm; meyve eti sertliği 1.35-1.60 2 kg/cm ; pH 4.37-4.58; suda çözünebilir kuru madde %3.90-4.46; likopen içeriği 66-137 μg/g ve vitamin A 14.7- 38.9 μg/g arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This study was carried out in Suleyman Demirel University Faculty of Agricultural Research and Experimental Station, to investigate the effects of some plant activators permitted for use in organic farming on the yield and fruit quality of tomatoes. In the study as the tomato cultivar Baghera F ; Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset, 1 and ISR 2000 as the plant activators; in conventional practise Scotts fertilizer were used. To determine the effects of the plant activators, the criteria which can be defined as the yield, number of fruit, weight of fruit, fruit width, fruit length, flesh firmness, pH, soluble solid content, lycopen ve vitamin Awere studied. At the end of the experiments it was observed that yield ranged from 6202-7602 kg/da and the highest yield was determined from the conventional production method. Although the conventional production method ranked first in yield, it was statistically in the same group with Manda 31, Cropset and Microfer. The applications resulted considerable variations number of fruit 15-18 unit/plant, fruit weight 157-176 g, fruit width 72.2-76.6 mm, fruit 2 length 69.1-72.4 mm, flesh firmness 1.35-1.60 kg/cm , pH 4.37-4.58, soluble solid content 3.90-4.46%, lycopen 66-137 μg/g, vitamin A14.7-38.9 μg/g. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bitki Aktivatörü tr_TR
dc.subject Domates tr_TR
dc.subject Organik Yetiştiricilik tr_TR
dc.subject Meyve Kalitesi tr_TR
dc.subject Plant Activator tr_TR
dc.subject Tomato tr_TR
dc.subject Organic Growing tr_TR
dc.subject Fruit Quality tr_TR
dc.title Organik domates yetiştiriciliğinde bitki aktivatörü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Organic tomato growing plant activator applications effects on yield and quality tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 17 tr_TR
dc.identifier.endpage 22 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster