eArşiv@Adu

Akdeniz kuşağında yetiştirilen arpa (Hordeum Vulgare L.) çeşitlerinde verim unsurları ve tane kalite özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Koca, Yakup Onur
dc.contributor.author Erekul, Osman
dc.contributor.author Sabancı, Senem
dc.contributor.author Zeybek, Ahmet
dc.contributor.author Yiğit, Ali
dc.date.accessioned 2016-03-14T13:25:31Z
dc.date.available 2016-03-14T13:25:31Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Koca, O. Y., Erekul, O., Sabancı, S., Zeybek, A., Yiğit, A. (2015). Akdeniz kuşağında yetiştirilen arpa (Hordeum Vulgare L.) çeşitlerinde verim unsurları ve tane kalite özelliklerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 12(1), 9-12. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/101
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2449
dc.description.abstract Akdeniz iklim kuşağında üretilen arpanın büyük bir bölümü hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Buna karşın arpa çeşitlerinde tanenin kapsamlı besin değerlerinin belirlendiği fazlaca çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma arpa tanesinin besin değerlerinin belirlenmesi amacıyla Aydın koşullarında 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Akhisar98, Vamıkhoca98, Hilal ve Sancak arpa çeşitleri kullanılmıştır. Tek başakta tane verimi (TBV), başakta tane sayısı (BTS), bin tane ağırlığı (BTA), tanede protein oranı, tanede nişasta oranı, tanede yağ oranı, tanede kül oranı ve tanede selüloz oranı değerleri ölçülmüştür. Tek başakta tane verimi 1.10 g – 3.68 g aralığında ve başakta tane sayısı değeri ise 20.17 – 71.60 aralığında ölçülmüştür. Bin tane ağırlığı değeri 39.12 g – 70.36 g aralığında hesaplanmıştır. Tanede protein oranı %10.31 – %12.05 aralığında, tanede nişasta oranı %42.00 – %53.38, tanede yağ oranı %1.58 - %1.85, tanede kül oranı %2.54 - %2.72 ve tanede selüloz oranı %6.68 – %9.06 aralığında olduğu ölçülmüştür. Çalışmanın ilk yılında tek başakta tane verimi, başakta tane sayısı ve bazı tane kalite parametreleri (Tanede protein oranı, tanede kül ve yağ oranı) ikinci yıldan düşük bulunmuştur. Hilal çeşidi en yüksek tek başakta tane verimi, bin tane ağırlığı ve tanede nişasta oranı değerleri ile öne çıkmıştır. Buna ek olarak çeşit düşük selüloz oranı ile yem kalitesini artırabileceğini göstermiştir. tr_TR
dc.description.abstract Although the large part of barley produced in Mediterranean conditions is considered as animal feed, a large number of studies about grain nutritional value haven't been done comprehensively so far. This study was carried out in Aydın location in Turkey in 2013 and 2014 in order to find out the nutritional values of the grain. In this research, Akhisar98, Vamıkhoca98, Hilal and Sancak barley cultivars were used as the material of this study. Grain yields per spike, numbers of grain per spike, 1000 grain weight, and protein rates of grain, starch rates of grain, oil rates of grain, ash rates of grain and cellulose rates of grain were measured. According to average result in two years' grain yield per spike and numbers of grain per spike were measured as the ranges between 1.10 g – 3.68 g and 20.17 – 71.60 respectively. 1000 grain weight between 39.12 g – 70.36 g. protein rates of grain, starch rates of grain, oil rates of grain, ash rates of grain and cellulose rates of grain were measured as the following ranges; %10.31 – %12.05, %42.00 – %53.38, %1.58 - %1.85, %2.54 - %2.72 and %6.68 – %9.06 respectively However, grain yield per spike, numbers of grain per spike and some quality parameters such as grain protein rates, grain ASH rates and grain oil rates were measured much lower in the first year than those measured in the second year in this study. Hilal barley cultivar came forward by giving the highest grain yield per spike, 1000 grain weight and starch rates of grain. In addition to, the cultivar gave the lowest cellulose rate of grain when measured in this experiment. As a result, it is suggested that the cultivar could be increased by feed quality. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Arpa (Hordeum Vulgare L.) tr_TR
dc.subject Tane Verimi tr_TR
dc.subject Tanede Protein (%) tr_TR
dc.subject Tanede Yağ (%) tr_TR
dc.subject Tanede Nişasta (%) tr_TR
dc.subject Tanede Selüloz (%) tr_TR
dc.subject Tanede Kül (%) tr_TR
dc.subject Barley (Hordeum Vulgare) tr_TR
dc.subject Seed Yield tr_TR
dc.subject Protein (%) tr_TR
dc.subject Oil (%) tr_TR
dc.subject Starch (%) tr_TR
dc.subject Cellulose (%) tr_TR
dc.subject Ash (%) tr_TR
dc.title Akdeniz kuşağında yetiştirilen arpa (Hordeum Vulgare L.) çeşitlerinde verim unsurları ve tane kalite özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of seed yield and quality parameters in barley (Hordeum Vulgare L.) varieties growing conditions of the mediterranean tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR45385 tr_TR
dc.contributor.authorID TR115235 tr_TR
dc.contributor.authorID TR217447 tr_TR
dc.contributor.authorID TR148383 tr_TR
dc.contributor.authorID TR14386 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 12 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 9 tr_TR
dc.identifier.endpage 15 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster