Bu çalısma, yaz aylarında farklı köken ve düzeylerde yag katılan rasyonların etlik piliçlerde canlı agırlık, canlı
agırlık artısı, yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıstır. Bu arada,
piliçlerin yem tüketimi ve performansı üzerine olası etkilerine ısık tutmak üzere, kümes içi sıcaklıgı ve bagıl nem
degerleri de haftalık olarak ölçülmüstür.
Yag kökenlerine göre hayvanların genel performansı degerlendirildiginde; yem tüketimi dısında, canlı agırlık,
canlı agırlık artısı ve yemden yararlanma açısından rasyon grupları arasında önemli farklılık bulunmustur
(P<0.01).Yag düzeylerine göre degerlendirmede ise farklılık önemli çıkmamıstır.
This research has been carried out to determine the effects of rations with different fat origins and levels on live
weight, live weight gain, feed consumption and feed conversion ratio of broilers in summer seasons. Besides,
indoor temperature and relative humudity values of poultry house have also been measured weekly in order to
determine their possible effects on the feed consumption and performance of broiler.
When overall performance of the broilers regarding fat origins within first six weeks is assessed, it is found that
there is a significant difference between ration groups for live weight, live weight gain and feed conversion ratio
values (P<0.01).When assessed regarding fat levels, there is no significant difference statistically.