This study was conducted to determine the effect of nitrogen on agronomic characters, yield and
quality parameters at two malting barley cultivars suitable for Meander Valley ecological conditions, in 2003-
2004. Four nitrogen levels (40, 80, 120 and 160 kg ha )and control were used. Nitrogen fertilizers were applied at
two times as pre-planting and tillering stage. A field experiment was arranged as a split plot block design with
three replications. The plant height, flag leaf area, yield, thousand kernel weight, test weight, protein content were
measured characters. It was obtained that Serife Hanim had higher yield and malting quality than Kaya in the
region and 100-112 kg ha nitrogen level was sufficient to get reasonable yield and best quality.
Bu çalısma, Büyük Menderes havzasına uygun iki biralık arpa çesidinde azotun verim, tarımsal özellikler ve
kalite üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2003-2004 yetistirme periyodunda yürütülmüstür. Dört farklı azot
dozu (40, 80, 120 ve 160 kg ha ) ve kontrol kullanılmıstır. Azotlu gübreleme ekim öncesi ve kardeslenme olmak
üzere iki farklı dönemde uygulandı. Deneme 3 yinelemeli olarak Bölünmüs Parseller Deneme Deseninde
yürütüldü. Bitki boyu, bayrak yapragı alanı, verim, bin tane agırlıgı, hektolitre agırlıgı ve protein içerigi
incelendi. Serife Hanım çesidinin malt kalitesi ve verim yönünden Kaya çesidinden daha iyi özelliklere sahip
oldugu ve 100112 kg/ha azot dozunun en iyi sonucu verdigi saptandı.