eArşiv@Adu

Aydın ilinde incir üretiminin önemi ve kuru incir üretim faaliyetinin ekonomik analizi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çobanoğlu, Ferit
dc.contributor.author Armağan, Göksel
dc.contributor.author Kocataş, Hilmi
dc.contributor.author Şahin, Berrin
dc.contributor.author Ertan, Birgül
dc.contributor.author Özen, Mesut
dc.date.accessioned 2016-03-14T09:30:24Z
dc.date.available 2016-03-14T09:30:24Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Çobanoğlu, F., Armağan, G., Kocataş, H., Şahin, B., Ertan, B., Özen, M. (2005). Aydın ilinde incir üretiminin önemi ve kuru incir üretim faaliyetinin ekonomik analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-42. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2418
dc.description.abstract Kuru incir, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dıs ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karsılamaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin önemli bir bölümünüAydın ili saglamaktadır. Bu çalısmada, Türkiye veAydın için incirin önemi ortaya konduktan sonra,Aydın ilinde kuru incir üreticilerinin durumu, üretim faaliyetlerinden elde ettikleri brüt üretim degerleri, degisken masrafları ve brüt marj degerleri belirlenmistir. Ayrıca tüketici saglıgını korumayı ve yüksek düzeyde gıda güvenligini ön plana çıkaran Avrupa Birligi gıda politikası çerçevesindeAydın ili incir üreticilerinin durumu ortaya konmaya çalısılmıstır. Aydın ili kurutmalık incir plantasyonlarında ortalama incir arazisi genisligi 32.33 daa, ortalama parsel sayısı ve büyüklügü sırasıyla 4.19 adet ve 7.37 daa olarak belirlenmistir. Genel olarak degisken masrafların %34.60'ını hasat, %28.31'ini toprak isleme,%11.84'ünü ilek ve ilekleme masrafları olusturmaktadır. Kuru incir ihracatının %70-75'iAvrupa Birligi ülkelerine yapılmaktadır. Bu ülkelere ihracatın sürdürülebilirligi ve alternatif pazarların olusturulması açısından, üreticiden tüketiciye kadar olan asamalarda uluslararası standartlara uygun olarak temizlik ve hijyen kosullarına dikkat edilmelidir. tr_TR
dc.description.abstract Dried fig is first degrees among Turkey's traditional export products. Turkey is produced a quarter of dried fig production and a half od dried fig foreign trade in the world. By the wayAydın province is provided main part of Turkey's dried fig production. In this study, after establishing importance od fig subsector for agricultural economy ofAydın and Turkey,. it had been determined that how is present state od dried fig farmers and gross production values, variable expenses and gross margin values of which is obtained by dried fig farmers from the fig production activities. In addition, it could be determined to present state of fig producers in Aydın province by framework European Union food policies which is considered protection of consumer health and high levels food safety. It had been determined that average fig orchard acreage, average plots number and acreage are 3.233 ha (32.33 daa), 4.19 and 0.737 ha (7.37 daa) in dried fig fig plantations inAydın province. In general, it was determined that harvest, soil plowing, caprifig and caprifigation expenses were consisted of 34.60%, 28.31%, 11.84% of total variable expenses, respectively. 70-75% of total fig exportation is carried out to European Union countries. It should be maintened by good and farming conditions with harmonious international sanitation starndarts from producer to consumer by framework of maintaining sustainable export to those countries and consisting of alternative markets. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kuru İncir tr_TR
dc.subject Avrupa Birliği tr_TR
dc.subject Ekonomik Analiz tr_TR
dc.subject Dried Fig tr_TR
dc.subject European Union tr_TR
dc.subject Economical Analysis tr_TR
dc.title Aydın ilinde incir üretiminin önemi ve kuru incir üretim faaliyetinin ekonomik analizi tr_TR
dc.title.alternative İmportance of fig production and economic analysis of dried fig production farming in Aydın province tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR114962 tr_TR
dc.contributor.authorID TR14212 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 2 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 35 tr_TR
dc.identifier.endpage 42 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster