Kuru incir, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir
üretiminin dörtte birini ve kuru incir dıs ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karsılamaktadır. Türkiye kuru incir
üretiminin önemli bir bölümünüAydın ili saglamaktadır.
Bu çalısmada, Türkiye veAydın için incirin önemi ortaya konduktan sonra,Aydın ilinde kuru incir üreticilerinin
durumu, üretim faaliyetlerinden elde ettikleri brüt üretim degerleri, degisken masrafları ve brüt marj degerleri
belirlenmistir. Ayrıca tüketici saglıgını korumayı ve yüksek düzeyde gıda güvenligini ön plana çıkaran Avrupa
Birligi gıda politikası çerçevesindeAydın ili incir üreticilerinin durumu ortaya konmaya çalısılmıstır.
Aydın ili kurutmalık incir plantasyonlarında ortalama incir arazisi genisligi 32.33 daa, ortalama parsel sayısı ve
büyüklügü sırasıyla 4.19 adet ve 7.37 daa olarak belirlenmistir. Genel olarak degisken masrafların %34.60'ını
hasat, %28.31'ini toprak isleme,%11.84'ünü ilek ve ilekleme masrafları olusturmaktadır.
Kuru incir ihracatının %70-75'iAvrupa Birligi ülkelerine yapılmaktadır. Bu ülkelere ihracatın sürdürülebilirligi
ve alternatif pazarların olusturulması açısından, üreticiden tüketiciye kadar olan asamalarda uluslararası
standartlara uygun olarak temizlik ve hijyen kosullarına dikkat edilmelidir.
Dried fig is first degrees among Turkey's traditional export products. Turkey is produced a quarter of dried fig
production and a half od dried fig foreign trade in the world. By the wayAydın province is provided main part of
Turkey's dried fig production.
In this study, after establishing importance od fig subsector for agricultural economy ofAydın and Turkey,. it had
been determined that how is present state od dried fig farmers and gross production values, variable expenses and
gross margin values of which is obtained by dried fig farmers from the fig production activities. In addition, it
could be determined to present state of fig producers in Aydın province by framework European Union food
policies which is considered protection of consumer health and high levels food safety.
It had been determined that average fig orchard acreage, average plots number and acreage are 3.233 ha (32.33
daa), 4.19 and 0.737 ha (7.37 daa) in dried fig fig plantations inAydın province. In general, it was determined that
harvest, soil plowing, caprifig and caprifigation expenses were consisted of 34.60%, 28.31%, 11.84% of total
variable expenses, respectively.
70-75% of total fig exportation is carried out to European Union countries. It should be maintened by good and
farming conditions with harmonious international sanitation starndarts from producer to consumer by framework
of maintaining sustainable export to those countries and consisting of alternative markets.