eArşiv@Adu

Siirt ilinde hizmet veren değişik birimlerden (lokanta, kafeterya gibi) alınan örneklerden patojen mikroorganizmaların aranması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kaya, Osman
dc.contributor.author Sayın, Melih
dc.date.accessioned 2015-05-26T12:15:14Z
dc.date.available 2015-05-26T12:15:14Z
dc.date.issued 2007-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32912429&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/240
dc.description.abstract Bu çalışmada Siirt il merkezinde hizmet veren çeşitli birimlerdeki (lokanta, kafeterya) alet-ekipman ve çevre hijyeni yönünden durumu araştırıldı. Bu amaçla 15 lokanta ve restoran pilot nokta seçilerek bu iş yerlerinde kullanılan alet-ekipman ve çevreden alınan toplam 135 örnek materyal kullanıldı. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, iş önlüklerinde %95, tepsi %95, tava %90, tencere %85, tezgah %95, buzdolabı kapı kolu %95, lavabo (musluk başı) %90, havluluk %95, sabun kabı %90 oranında mikroorganizma tespit edildi. Sonuç olarak bu araştırmada kontrol edilen lokantaların genel hijyenik durumlarının iyi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca alet-ekipman ve çevreden alınan örneklerde besin zehirlenmeleri yönünden önemli mikroorganizmaların saptanması, bu iş yerlerinin tüketici sağlığı açısından potansiyel bir risk kaynağı oluşturabileceği düşüncesini uyandırmıştır. Bu bağlamda kontrol programının uygulanması yararlı olacaktır. In this study, various equipments in different units (restaurant, cafeteria) servicing in the center of Siirt province were detected about environmental hygene. For this aim, 15 restaurants were chosen as pilot point and 135 samples were taken from the equipments used in these units. As a result of microbiologic analyses, microorganisms were detected as the raito of 10% in aprons, 95% in bowls, 90% in pans, 85% in cooking pans, 95% in floors, 95% in fridge handles, 90% in faucets, 95% in toel handles, 90% in soap containers. As a result of this study, it was seen that the detected restaurant had poor general hygenic condition. In addition, some microorganisms were isolated important for food poisonings and this is a potential risk for public health. For this situation, proceeding of control programmes will be useful. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.subject Bakteri tr_TR
dc.subject İzolasyon tr_TR
dc.subject İdentifikasyon tr_TR
dc.subject Hijyen tr_TR
dc.subject Restoran tr_TR
dc.subject Bacteria tr_TR
dc.subject Isolation tr_TR
dc.subject Identification tr_TR
dc.subject Hygene tr_TR
dc.subject Restaurant tr_TR
dc.title Siirt ilinde hizmet veren değişik birimlerden (lokanta, kafeterya gibi) alınan örneklerden patojen mikroorganizmaların aranması tr_TR
dc.title.alternative Detection of pathogen microorganisms from samples of different units (restaurant, cafeteria, etc.) servicing in the center of Siirt province tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster