eArşiv@Adu

Sığır besi rasyonlarında kullanılan farklı yağ kaynaklarının etkileri : I. besi performansı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özdoğan, Mürsel
dc.contributor.author Birincioğlu, Birol
dc.contributor.author Önenç, Alper
dc.contributor.author Metin, Kubilay
dc.date.accessioned 2016-03-11T13:27:03Z
dc.date.available 2016-03-11T13:27:03Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Özdoğan, M., Birincioğlu, B., Önenç, A., Metin, K. (2005). Sığır besi rasyonlarında kullanılan farklı yağ kaynaklarının etkileri : I. besi performansı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 67-72. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/54
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2408
dc.description.abstract Bu çalışma, besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan farklı yağ kaynaklarından yararlanma imkanları ve etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada (1) yağ içermeyen kontrol yemi (K), (2) %2.5 sığır içyağı (HY= hayvansal yağ) ve (3) %2.5 pamuk yağı (BY= bitkisel yağ) içeren besi yemi muamelesi denenmiştir. Ticari bir işletmeden seçilen 24 adet Esmer ırkı erkek dana kullanılmıştır. Gruplara ayrılan hayvanların ortalama deneme başı canlı ağırlıkları; kontrol, hayvansal yağ ve bitkisel yağ grubu için, sırasıyla 278.8,275.9 ve 284.9 kg olarak belirlenmiştir. Genel bir değerlendirme yapıldığında besi dönemi; sonunda en yüksek canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını istatistiksel bakımdan BY grubunda görülmüştür (P<0.01). Yem tüketimi ve yemden yararlanma, yalnız grup düzeyinde bakılabilmiş, en düşük yem tüketimi ve en iyi yemden yararlanma sayısal olarak HY grubunda bulunmuştur. Kesim ağırlığı ve sıcak karkas randımanı bakımından da istatistiksel bir fark gözlenmemiştir. En yüksek kesim ağırlığı ve sıcak karkas randımanı, sayısal olarak HY grubunda görülmüştür (P>0.05). tr_TR
dc.description.abstract This study was carried out to determine the potentiel use, and the effects of different lipid sources on fattenning bulls. Three concentrate diets were tested: (1) non-fat containing control diet (K), (2) 2.5%tallow containing diet (HY= tallow group) , and (3) 2.5 % cotton seed oil containing diet (BY= vegetable oil group). In this study, 24 male Brown Swiss calves, chosen from a commercial farm, were used. Average initial weights of animals for K, HY andBYgroups were 278.8, 275.9 ve 284.9 kg respectively. When a general evaluation was made at the end of fattening period, the highest live weight and live weight gain were found in the BY group (P<0.01). Feed consumptions and feed efficiencies were obtained in group levels. The lowest feed consumption and the best feed efficiency were found numerically at the HY group. Statistical differences were not found among groups for slaughter weights and hot carcass yields. The highest slaughter weight and hot carcass yield were determined inHYgroup numerically (P>0.05). tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Esmer tr_TR
dc.subject Sığır İçyağı tr_TR
dc.subject Pamuk Yağı tr_TR
dc.subject Besi Performansı tr_TR
dc.subject Brown Swiss tr_TR
dc.subject Tallow tr_TR
dc.subject Cotton Seed Oil tr_TR
dc.subject Fattening Performance tr_TR
dc.title Sığır besi rasyonlarında kullanılan farklı yağ kaynaklarının etkileri : I. besi performansı tr_TR
dc.title.alternative The effects of different lipid sources using in fattening bulls rations: I. fattening performance tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR14549 tr_TR
dc.contributor.authorID TR203256 tr_TR
dc.contributor.authorID TR12712 tr_TR
dc.contributor.authorID TR18742 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 2 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 67 tr_TR
dc.identifier.endpage 72 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster