Ege Bölgesinde bugdayın verim ortalaması ülke ortalamasından yüksek olmasına karsın, ekmeklik kalitesinin
yüksek oldugunu söylemek pek mümkün degildir. Bu nedenle her yıl bir miktar yüksek kaliteli bugday ithalatı
yapılmaktadır. Bu ithalatı mümkün oldugunca aza indirebilmek için kalitesi ve verimi yüksek yeni bugday
çesitlerine gereksinim vardır. Çalısmada bu amaçla ileri bugday hatları ile yurt içi kaynaklardan temin edilen
ekmeklik bugday çesitleri denemeye alınarak verim ve bazı kalite özellikleri bakımından incelenmistir. Sonuç
olarak, yüksek verimli ve kabul edilebilir kaliteye sahip genotipler belirlenmis ve bölge ekolojisi için ümitvar
genotipler olarak sonraki ıslah programına aktarılmıslardır.
Although the average wheat yield of Agean region is higher than that of Turkey, it is quite impossible to declare
that bread wheat quality is desirable. Therefore, high quality wheat has been imported for years. For decreasing
the amount of imported wheat, new wheat varieties which were high yielding and had high quality are needed. For
this purpose, advanced wheat lines and local varieties were examined for yield and some quality parameters.As a
result of the study, lines which were high yielding and had acceptable quality were determined. These were
promising lines forAgean region and transferred to next breeding programme.