eArşiv@Adu

Effect of cultivars on uptake and translocation of sodium and Chloride in olive (olea europaea l.) Plant

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Demiral, Mehmet Ali
dc.date.accessioned 2016-03-11T10:41:32Z
dc.date.available 2016-03-11T10:41:32Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Demiral, M.A. (2004). Effect of cultivars on uptake and translocation of sodıum and Chloride in olive (olea europaea l.) Plant. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,1(2),5-12. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/2-1/pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2383
dc.description.abstract Bu çalışmada zeytin ( çeşitlerinin Na ve Cl 'ün alınması ve taşınması üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, kontrol ve 3 farklı NaCl dozu (2560, 5120 ve 7680 mg L ) kum kültüründe yarı yarıya seyreltilmiş Hoagland çözeltisi verilerek yetiştirilen 8 farklı zeytin çeşidine uygulanmıştır. Deneme 95 gün boyunca sürdürülmüş ve daha sonra bitkiler hasat edilerek organlarına ayrılmıştır. Bitki dokularında Na ve Cl analizleri yapılarak kök, gövde ve yapraklarda kuru madde miktarı belirlenmiştir. Ayrıca, sürgün boyu ölçülmüştür. Çeşitler kuru madde miktarı ve bitki boyu yönünden farklılık göstermişlerdir. Bu parametreler birbirini olumsuz yönde etkilemiş ve tuz etkisi kuru madde miktarından çok sürgün boyu ile ilişkili bulunmuştur. Çeşitlerin büyük bir çoğunluğu Na ve Cl elementlerinin ilk alımı ve taşınması yönünden benzer bulunmuştur. Na ve Cl , uygulama dozlarıyla orantılı olarak kök ortamından alınmış ve toprak üstü organlara taşınmıştır. Genel olarak, her iki elementin miktarı ince köklerde en fazla bulunmuştur.Aynı zamanda, çeşitlerin Na ve Cl elementlerini ilk alım düzeyleri arasında da farklılıklar belirlenmiştir. Bu farklılık Na elementinde daha fazla olmuş ve Frontoio & Picholine çeşitleri ince köklerinde diğer çeşitlere göre en az 4-5 kat daha fazla Na depolamıştır. Buna karşın elementlerin taşınan miktarları ince köklerdeki ilk alım dereceleri ile ilgili bulunmamıştır. Sonuçlar, çeşitlerin Na ve Cl elementlerinin alınması ve taşınmasına olan tepkilerinin farklı olduğunu ortaya koymuştur. Olasılıkla, tuzun alınmasını denetleyen mekanizma kök içerisinde, özellikle de ince köklerde etkin olarak çalışmaktadır. Bu parametrenin zeytin çeşitlerinin tuza dayanıklılık mekanizmalarının anlaşılmasında bir ipucu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.abstract In this study the relative effects of cultivars on uptake and translocation of Na and Cl in olive ( ) were studied. For this purpose, a control and 3 levels of NaCl (2560, 5120 and 7680mgL NaCl) were applied to 8 olive cultivars grown in sand culture supplied with half strength Hoagland's solution. Experiment was carried out 95 days then plants were harvested and separated into organs. Thin root, thick root, shoot and leaf were analyzed for Na and Cl content. Dry matter (DM) of root, shoot and leaf were determined. Shoot elongation (SE) was also measured. Important differences were found in the average SE and DM of cultivars. These parameters affected inversely each other and salinity effect was related to SE rather than DM accumulation. Most of cultivars were similar in uptake and translocation of Na and Cl . In general, concentration of both elements in thin root was greatest. However, there were quantitative differences in initial Na and Cl uptake levels of cultivars. The difference was greater for Na and, Frontoio & Picholine cultivars accumulated at least 4-5 times higher Na in thin roots than other cultivars. However, ion translocation process was not related to initial uptake level in thin roots. The findings suggested that olive cultivars differed in uptake and translocation of Na and Cl . Probably, salt exclusion mechanism is operative within the root system especially in thin roots. This parameter might be used as a clue in order to understand salinity tolerance mechanism of. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Salinity tr_TR
dc.subject Cultivar tr_TR
dc.subject Shoot Elongation tr_TR
dc.subject Dry Matter tr_TR
dc.subject Tuzluluk tr_TR
dc.subject Çeşit tr_TR
dc.subject Bitki Boyu tr_TR
dc.subject Kuru Madde tr_TR
dc.title Effect of cultivars on uptake and translocation of sodium and Chloride in olive (olea europaea l.) Plant tr_TR
dc.title.alternative Zeytin ( bitkisinde sodyum ve klorun alınması ve taşınması üzerine çeşitlerin etkisi tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR1408 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi tr_TR
dc.identifier.volume 1 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 5 tr_TR
dc.identifier.endpage 12 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster