eArşiv@Adu

The competitiveness of livestock sector in some selected european union candidate countries

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Atıcı, Cemal
dc.contributor.author Armağan, Göksel
dc.contributor.author Szovics, Peter
dc.date.accessioned 2016-03-11T10:33:19Z
dc.date.available 2016-03-11T10:33:19Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Atıcı, C., Armağan, G., Szovics, P. (2004). The competitiveness of livestock sector in some selected european union candidate countries. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,1(1),23-27. tr_TR
dc.identifier.issn 1304-7787
dc.identifier.uri http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/4/pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/2373
dc.description.abstract The more liberalized trade, regional trading agreements, and the process of globalization lead countries to adjust their agricultural policies towards more competitive markets. The enlargement of EU requires the candidate countries to reform and harmonize their agricultural policies. Livestock sector on the other hand has noticeable weight in these countries. This study examines the current situation of the livestock sector in the EU candidate countries in some selected animal products such as meat, milk, cheese, and egg concentrating on the competition power. The export performance index is used to determine the competitiveness of these selected products. Results show that Lithuania has competitiveness in butter, Hungary in poultry, and Bulgaria in sheep and goat meat compared to other candidate countries. Since the EU liberalizes its policies, candidate countries should be cautious about the further support of the livestock sector and should make necessary adjustments towards competitiveness tr_TR
dc.description.abstract Liberalleşen ticaret, bölgesel ticaret anlaşmaları ve küreselleşeme süreci ülkelerin tarım politikalarında daha rekabetçi pazarlara yönelik düzenlemeler yapmalarına yol açmaktadır. AB'nin genişlemesi, aday ülkelerin tarım politikalarında reformu ve uyum çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Öte yandan, hayvancılık sektörü aday ülkelerde önemli bir yere sahiptir.Bu çalışma,ABaday ülkelerindeki et, süt, peynir ve yumurta gibi bazı seçilmiş hayvansal ürünlerin durumunu rekabet gücü açısından incelemektedir. İhracat Performans ındeksi metodu kullanılarak bu ilgili sektörlerdeki rekabetçi durum belirlenmiştir. Sonuçlar Litvanya'nın tereyağında, Macaristan'ın kümes hayvancılığında ve Bulgaristan'ın koyun ve keçi etinde diğer ülkelere göre rekabet gücünün yüksek olduğunu göstermektedir. AB tarım politikalarında liberasyona gittiğinden aday ülkelerin hayvancılık sektöründeki korumacılığın devamı konusunda ihtiyatlı olmaları ve rekabet güçlerini geliştirmeleri gerekmektedir. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.title The competitiveness of livestock sector in some selected european union candidate countries tr_TR
dc.title.alternative Bazı Avrupa Birliği aday ülkelerinde hayvancılık sektörünün rekabet gücü tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR148361 tr_TR
dc.contributor.authorID TR14212 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü tr_TR
dc.identifier.volume 1 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 23 tr_TR
dc.identifier.endpage 27 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster