eArşiv@Adu

Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Alturfan, Ebru Emekli
dc.contributor.author Kaşıkçı, Emel
dc.contributor.author Gülal, Emine
dc.contributor.author Yarat, Ayşen
dc.contributor.author Eren, Nezaket
dc.date.accessioned 2016-02-18T14:15:08Z
dc.date.available 2016-02-18T14:15:08Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Alturfan, E. E., Kaşıkçı, E., Gülal, E., Yarat, A., Eren, N. (2009). Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 27-31. tr_TR
dc.identifier.issn 2149-9063
dc.identifier.uri http://meandrosmedicaljournal.org/article_9422/Investigation-Of-The-Effects-Of-Frequent-Hazelnut-Consumption-On-Serum-Na-K-Cl-Fe-Ca-Levels-And-Hemostatic-Parameters
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1954
dc.description.abstract AMAÇ: Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen, 'Corylus avellana' cinsinden olan fındık; E vitamini, niasin, kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve potasyum (K) gibi mineralleri içeren önemli bir besin olup son yıllarda fındığın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkileri çesitli çalısmalarda gösterilmistir. Amacımız literatürde sık fındık tüketimi olarak belirtilen miktardaki fındığın 7 gün boyunca tüketiminin serum sodyum (Na), klor (Cl), demir (Fe), K ve Ca düzeylerine ve lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, fibrinojen gibi hematolojik parametreler üzerine etkisini incelemekti. GEREÇ ve YÖNTEMLER: 25 sağlıklı bireyin gönüllü olarak 7 gün boyunca günde ortalama 20 g fındık yemesi sağlandı. Diyet kısıtlaması yapılmadı. Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişiler ayrı ayrı değerlerlendirildi. Fındık tüketimi öncesi ve sonrasında sabah açlık kan örnekleri alındı. Serum parametreleri 747 Hitachi otoanalizöründe Roche kitleri, hematolojik testler ise BCS tam otomatik koagulometre ve Dade- Behring kitleri kullanılarak tayin edildi. BULGULAR: Fındık tüketme alışkanlığı olan ve olmayan kişilerde, 7 günlük düzenli fındık tüketiminden sonra serum Na, Cl, Ca değerleri anlamlı derecede azalırken, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) anlamlı derecede arttı. Yedi günlük düzenli fındık tüketimi sonucu, fındık tüketme alışkanlığı olmayanlarda hemoglobin ve hematokrit değerleri azalırken, fındık tüketme alışkanlığı olanlarda fibrinojen değerlerinde anlamlı artış götürüldü.Ancak bütün bu değişimler normal sınırlar içindeydi. SONUÇ: Fındığın, kan lipidleri dışında, hemostatik sistem ve mineral dengesi üzerine etkilerini inceleyen uzun dönemli çalışmalar, ülkemizde yaygın olarak yetişen ve tüketilen bu besin maddesinin etkilerinin açığa çıkmasını sağlayacaktır. tr_TR
dc.description.abstract OBJECTIVE: Hazelnut (Corylus avellana) widely raised and used in Turkey, is an important source of vitamin E, niacin, calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K). Recently, beneficial effects of hazelnut consumption in the prevention of cardiovascular diseases have been shown in several studies. Our aim was to investigate the effects of frequent hazelnut consumption on serum sodium (Na), K, chloride (Cl), iron (Fe) and Ca levels and hematological parameters such as leucocyte, eritrocyte, hemoglobin, hematocrit and fibrinogen levels. MATERIAL and METHODS: 25 volunteer healthy subjects were advised to eat 20 g/day hazelnut for 7 days without diet restriction. Subjects that consume nut habitually and non-consumers were evaluated separately. Fasting blood samples prior and after hazelnut consumption were taken. Blood parameters were analyzed using Roche kits in 747 Hitachi autoanalyzer, and hematological analysis were determined using Dade-Behring kits in BCSautomatic coagulometer. RESULTS: Hazelnut consumption, decreased serum Na, Cl, Ca and increased total iron binding capacity in hazelnut consumers and non-consumers. At the end of 7 days, hemoglobin and hematocrit levels decreased in non-consumers and fibrinogen levels were increased in hazelnut consumers. However all these changes were in normal limits. CONCLUSION: Studies on the effects of hazelnut consumption on hematological parameters and mineral balance may enlighten the effects this nutrient widely raised and consumed inTurkey. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Fındık tr_TR
dc.subject Serum tr_TR
dc.subject Mineraller tr_TR
dc.subject Hematolojik Parametreler tr_TR
dc.subject Hazelnut tr_TR
dc.subject Minerals tr_TR
dc.subject Hematological Parameters tr_TR
dc.title Kısa süreli sık fındık tüketiminin serum Na, K, Cl, Fe, Ca düzeylerine ve hematolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi tr_TR
dc.title.alternative İnvestigation of the effects of frequent hazelnut consumption on serum Na, K, Cl, Fe, Ca levels and hemostatic parameters tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR117540 tr_TR
dc.contributor.authorID TR6018 tr_TR
dc.contributor.department Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı tr_TR
dc.identifier.volume 10 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 27 tr_TR
dc.identifier.endpage 31 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster