eArşiv@Adu

Karbonhidrat metabolizması bozukluklarına biyokimyasal yaklaşım

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Altınışık, Mustafa
dc.date.accessioned 2016-02-16T08:43:12Z
dc.date.available 2016-02-16T08:43:12Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Altınışık, M. (2010). Karbonhidrat metabolizması bozukluklarına biyokimyasal yaklaşım. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(1), 51-59. tr_TR
dc.identifier.issn 2149-9063
dc.identifier.uri http://meandrosmedicaljournal.org/article_9310/Biochemical-Approach-To-Carbohydrate-Metabolismdisorders
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1858
dc.description.abstract Sofra şekeri ve nişasta gibi bazı karbonhidratlar, dünyanın önemli bir bölümünde insan diyetinin en önemli kısmıdır. Karbonhidratların organizmada birçok fonksiyonu vardır. Kan şekeri olarak bilinen ve vücudun en önemli karbonhidratı olan glukoz, memeli dokularının en önemli yakıtıdır. Oniki saatlik açlıktan sonra normal kan glukoz düzeyi, %60-70 mg (3,3-3,9 mmol/L) arasındadır. Kan glukoz düzeyini düşürücü yönde etkili olan olaylar ile kan glukoz düzeyini yükseltici yönde etkili olan olaylar karbonhidrat metabolizmasını oluştururlar. Karbonhidrat metabolizmasındaki bozuklukların saptanması ve tedavi stratejilerinin belirlenmesinde, kan glukoz düzeyi ölçümü ve başka bazı biyokimyasal testlerin önemi büyüktür. Bu yazıda, karbonhidratlar ve karbonhidrat metabolizması hakkında genel bilgi verilecek ve sık karşılaşılan karbonhidrat metabolizması bozukluklarınıntanısında kullanılan biyokimyasal testler tartışılacaktır. tr_TR
dc.description.abstract Carbohydrates such as sugar and starch are an important component of human diet inworld'smost important part. There are several functions of carbohydrates in organism. Known as blood sugar, glucose is body's most important carbohydrate and is the most important fuel of mammalian tissue. After 12-hours of normal fasting blood glucose level is between 60-70 mg % (3,3-3,9 mmol/L). Events causing an increase and/or decrease in blood glucose levels are effective in reducing the event's direction and the direction of the blood glucose level in the amplifier effectively create the events of carbohydrate metabolism. Blood glucose level measurement and other biochemical tests are important in detecting disorders of carbohydrate metabolism and determining treatment strategies. In this review, Iwill give general information about the carbohydrates and theirmetabolism, anddiscuss biochemical tests usedtodiagnose commoncarbohydratemetabolismdisorders. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menders Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Karbonhidratlar tr_TR
dc.subject Karbonhidratmetabolizma Bozuklukları tr_TR
dc.subject Kanglukoz Düzeyi tr_TR
dc.subject Carbohydrates tr_TR
dc.subject Carbohydratemetabolismdisorders tr_TR
dc.subject Bloodglucose Level tr_TR
dc.title Karbonhidrat metabolizması bozukluklarına biyokimyasal yaklaşım tr_TR
dc.title.alternative Biochemical approach to carbohydrate metabolismdisorders tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID TR148784 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı tr_TR
dc.identifier.volume 11 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 51 tr_TR
dc.identifier.endpage 59 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster