eArsiv@Adu

İnek, koyun ve keçi sütlerinde yaz ve kış mevsimlerinde aflatoksin m1 düzeyinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Beyaz, Devrim
dc.contributor.author Bilgin, Önder
dc.date.accessioned 2016-02-11T13:35:09Z
dc.date.available 2016-02-11T13:35:09Z
dc.date.issued 2014-01-01
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=52913538&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1755
dc.description.abstract Aflatoksinler; özellikle Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus mantarları tarafından üretilen karsinojenik, teratojenik, mutajenik ve toksijenik etkileri olan bir grup mikotoksindir. Bu çalışmada yaz ve kış mevsimlerinde ayrı olarak 30 inek, 30 koyun ve 30 keçi olmak üzere toplam 180 süt örneği aflatoksin M1 bakımından ELISA metodu ile incelenmiştir. Analizler sonucunda inek sütlerinin yaz mevsiminde 3’ünde (%10), kış mevsiminde 15’ inde (%50), koyun sütlerinin yaz mevsiminde 1’inde (%3.3), kış mevsiminde ise 5’inde (%16.6) aflatoksin M1 saptanmıştır. İncelenen keçi sütlerinin ise hiçbirinde aflatoksin M1 tespit edilememiştir. Yapılan değerlendirmede; inek sütlerinin 1’inde, koyun sütlerinin 1’inde saptananAFM1 düzeylerinin, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre kabul edilebilir aflatoksin M1 sınır değerinin üzerinde (> 50 ng/l) olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda kış mevsiminde elde edilen sütlerin yaz sütlerine nazaran aflatoksin M1 kontaminasyonunun daha yüksek olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Aflatoxins are a group of mycotoxin with potent carcinogenic, teratogenic, mutajenic and toxigenic effects, produced by certain species of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. In this study, 180 raw milk samples (30 cow, 30 sheep and 30 goat) analyzed in order to determine aflatoxin M1by using ELISA method in winter and summer seasons. The result of analyses showed thataflatoxin M1 was detected in 3 (10%) cow's milk samples analysedin summer season and 15 (50%) in winter; in 1 (3.3%) sheep milk in summer season and 5 (16.6%) in winter. No aflatoxin M1 were determined in any of the goat samples analysed. In 1 of cow milk and 1 of sheep milk samples, the toxin levels were found to be above theofficially reasonable limit value (>50 ng/l) recommended by Turkish Food Codex Regulation. As a result; the level of aflatoxin M1 contamination in milk samples collected in winter season was higher than those collected in summer season. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İnek Sütü tr_TR
dc.subject Keçi Sütü tr_TR
dc.subject Koyun Sütü tr_TR
dc.subject Aflatoksin M1 tr_TR
dc.subject ELISA tr_TR
dc.subject Cow Milk tr_TR
dc.subject Sheep Milk tr_TR
dc.subject Goat Milk tr_TR
dc.subject Aflatoxin M1 tr_TR
dc.title İnek, koyun ve keçi sütlerinde yaz ve kış mevsimlerinde aflatoksin m1 düzeyinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Detection of aflatoxin M1 levels in cow, sheep and goat milk in winter and summer seasons tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account