Bu çalışmada Aydın ilinde çeşitli pazarlardan toplanılan toplam 60 adet peynir örneği
(20 beyaz , 20 tulum ve 20 lor peyniri) Listeria monocytogenes ve Salmonella spp. varlığı
yönünden incelenmiştir.
Yapılan incelemeler sonucunda örneklerin hiçbirinde Salmonella spp.’ye
rastlanılmazken 1 adet tulum peyniri ve 2 adet lor peyniri örneklerinde L. monocytogenes
saptanmıştır.
Bu çalışmanın sonucunda; peynir örneklerinin üretimi ve pazarlanması sırasında
hijyenik koşullara yeterince dikkat edilmediği belirlenmiştir. Peynir örneklerinde listeriosis
hastalığı etkeni olan Listeria monocytogenes’in bulunması çiftlikten sofraya gıda güvenliği
uygulamalarına daha disiplinli bir şekilde uyulması gerektiğini ve peynirin halk sağlığı
açısında ciddi riskler taşıyabileceğini ortaya koymaktadır.
In this study, a total of 60 cheese samples, (20 white cheese, 20 tulum cheese, 20 lor
cheese) collected from various local open markets in Aydın province, were investigated in
order to determine presence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp..
The results of microbiological analyses showed that no Salmonella spp. were
encountered in any of the cheese samples investigated. One tulum cheese sample and two lor
cheese samples were found to be contaminated with L. monocytogenes.
As a result, it was concluded that microbiological quality of cheese samples generally
poor due to inadequate hygienic conditions provided during production and marketing.
Presence of L. monocytogenes causing listeriosis in cheese samples examined showed the
importance of food safety protocols of from farm to fork approach and the public health risk
caused by cheese.