eArsiv@Adu

Peletlenmiş zeytin küspesinin süt ineklerinde süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Keleş, Gürkan
dc.contributor.author Çıbık, Mert
dc.date.accessioned 2016-02-11T13:25:56Z
dc.date.available 2016-02-11T13:25:56Z
dc.date.issued 2014-01-01
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=52896617&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1746
dc.description.abstract Tarıma dayalı bir sanayi yan ürünü olan zeytin küspesi ile yapılan çalışmaların çoğu küçükbaş hayvanlarda gerçekleştirilmekte, süt sığırlarının beslenmesinde zeytin küspesinin kullanımı ile yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada zeytin küspesinin yüksek verimli süt sığırlarında süt verimi, süt kompozisyonu ve yem tüketimi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, 3 mm’lik elekten geçirilerek çekirdekleri ayıklanmış, peletlenmiş formdaki zeytin küspesi kullanılmıştır. Peletlenmiş zeytin küspesi (PZK) toplam rasyonda % 13 düzeyinde kullanılmıştır. Pamuk çiğidi içeren diğer rasyon kontrol (K) grubu olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini erken laktasyondaki, çoklu doğum yapmış 12 baş Holstein ırkı süt ineği oluşturmuştur. Her iki grupta da 6 baş inek bulundurulmuştur. Araştırma 12 günlük alıştırma döneminden sonra 10 gün veri alma dönemi olmak üzere toplam 22 gün süre ile bireysel bölmelerde sürdürülmüştür. On günlük veri alma dönemi sonunda, PZK rasyonu ile beslenen inekler, K grubundan daha fazla (P<0.01) kuru madde tüketmişlerdir (32.8 ve 28.1 kg/gün, sırasıyla). Süt verimi (K 47.5; PZK 50.9 kg/gün) ve %3.5 yağa göre düzeltilmiş süt verimi (DSV, K 45.7; PZK 44.5 kg/gün) her iki grupta da benzer (P>0.05) belirlenmiştir. Kontrol rasyonu ile beslenen inekler daha fazla yağlı süt üretme eğilimine (P=0.08) sahip olmuşlar, ancak günlük üretilen süt yağı miktarı her iki grupta da benzer (P>0.05) olarak belirlenmiştir. Birim kuru madde tüketimine karşılık üretilen süt ya da DSV olarak belirlenen yemden yararlanma düzeyi PZK rasyonu ile beslenen ineklerde daha düşük (P<0.01) saptanmıştır. Sonuç olarak, az çekirdekli zeytin küspesinin yüksek verimli süt ineklerinin rasyonlarında başarıyla kullanılabileceği değerlendirilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Studies conducted with olive cake, an Agro-industrial by-product, generally addressed to small ruminants. Therefore, there is not sufficient data to use olive cake on dairy cow nutrition. This experiment was conducted to investigate the effects of olive cake on dry matter intake, milk production and milk composition of high yielding Holstein dairy cow. Olive cake de-stoned by passing the 3 mm sieve and then pelleted. De-stoned olive cake (DOC) was used in 13% in total mixed ration. The ration containing whole cotton seed served as control (C) group. A total of 12 multiparous, in early lactation, high yielding dairy cow used as an animal material in this experiment. Twelve dairy cows were equally assigned one of C or DOC group. A total of 12 cows were housed in individual pens. In a 22-d experiment, dairy cows were adapted to their rations for 12 day and data collection lasted for 10 day. At the end of 10-d experimental period, cows fed with the ration containing DOC consumed (P<0.01) more dry matter compared to C group (32.8 and 28.1 kg/day, respectively). Milk yield (C 47.5; DOC 50.9 kg/d) and 3.5% corrected milk yield (FCM, C 45.7; DOC 44.5 kg/day) were not affected (P>0.05) by the dietary treatment. Control-fed cows tented (P=0.08) to have higher fat content, however, milk fat production (kg/day) was not differ (P>0.05) between groups. Feeding DOC decreased (P<0.05) feed efficiency when expressed either milk or 3.5% FCM per dry matter intake. It was concluded that olive cake can successfully use in high yielding dairy cow nutrition after effectively de-stoning process. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Az Çekirdekli Zeytin Küspesi tr_TR
dc.subject Süt İneği tr_TR
dc.subject Yem Tüketimi tr_TR
dc.subject De-Stoned Olive Cake tr_TR
dc.subject Dairy Cow tr_TR
dc.subject Intake tr_TR
dc.subject Milk Yield tr_TR
dc.subject Milk Composition tr_TR
dc.title Peletlenmiş zeytin küspesinin süt ineklerinde süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effect of pelleted olive cake on milk yield and milk composition of dairy cow tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account