Tarıma dayalı bir sanayi yan ürünü olan zeytin küspesi ile yapılan çalışmaların çoğu
küçükbaş hayvanlarda gerçekleştirilmekte, süt sığırlarının beslenmesinde zeytin
küspesinin kullanımı ile yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada zeytin
küspesinin yüksek verimli süt sığırlarında süt verimi, süt kompozisyonu ve yem
tüketimi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, 3 mm’lik elekten
geçirilerek çekirdekleri ayıklanmış, peletlenmiş formdaki zeytin küspesi
kullanılmıştır. Peletlenmiş zeytin küspesi (PZK) toplam rasyonda % 13 düzeyinde
kullanılmıştır. Pamuk çiğidi içeren diğer rasyon kontrol (K) grubu olarak
değerlendirilmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini erken laktasyondaki, çoklu
doğum yapmış 12 baş Holstein ırkı süt ineği oluşturmuştur. Her iki grupta da 6 baş
inek bulundurulmuştur. Araştırma 12 günlük alıştırma döneminden sonra 10 gün
veri alma dönemi olmak üzere toplam 22 gün süre ile bireysel bölmelerde
sürdürülmüştür. On günlük veri alma dönemi sonunda, PZK rasyonu ile beslenen
inekler, K grubundan daha fazla (P<0.01) kuru madde tüketmişlerdir (32.8 ve 28.1
kg/gün, sırasıyla). Süt verimi (K 47.5; PZK 50.9 kg/gün) ve %3.5 yağa göre
düzeltilmiş süt verimi (DSV, K 45.7; PZK 44.5 kg/gün) her iki grupta da benzer
(P>0.05) belirlenmiştir. Kontrol rasyonu ile beslenen inekler daha fazla yağlı süt
üretme eğilimine (P=0.08) sahip olmuşlar, ancak günlük üretilen süt yağı miktarı her
iki grupta da benzer (P>0.05) olarak belirlenmiştir. Birim kuru madde tüketimine
karşılık üretilen süt ya da DSV olarak belirlenen yemden yararlanma düzeyi PZK
rasyonu ile beslenen ineklerde daha düşük (P<0.01) saptanmıştır. Sonuç olarak, az
çekirdekli zeytin küspesinin yüksek verimli süt ineklerinin rasyonlarında başarıyla
kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Studies conducted with olive cake, an Agro-industrial by-product, generally
addressed to small ruminants. Therefore, there is not sufficient data to use olive cake
on dairy cow nutrition. This experiment was conducted to investigate the effects of
olive cake on dry matter intake, milk production and milk composition of high
yielding Holstein dairy cow. Olive cake de-stoned by passing the 3 mm sieve and
then pelleted. De-stoned olive cake (DOC) was used in 13% in total mixed ration.
The ration containing whole cotton seed served as control (C) group. A total of 12
multiparous, in early lactation, high yielding dairy cow used as an animal material in
this experiment. Twelve dairy cows were equally assigned one of C or DOC group.
A total of 12 cows were housed in individual pens. In a 22-d experiment, dairy cows
were adapted to their rations for 12 day and data collection lasted for 10 day. At the
end of 10-d experimental period, cows fed with the ration containing DOC
consumed (P<0.01) more dry matter compared to C group (32.8 and 28.1 kg/day,
respectively). Milk yield (C 47.5; DOC 50.9 kg/d) and 3.5% corrected milk yield
(FCM, C 45.7; DOC 44.5 kg/day) were not affected (P>0.05) by the dietary
treatment. Control-fed cows tented (P=0.08) to have higher fat content, however,
milk fat production (kg/day) was not differ (P>0.05) between groups. Feeding DOC
decreased (P<0.05) feed efficiency when expressed either milk or 3.5% FCM per
dry matter intake. It was concluded that olive cake can successfully use in high
yielding dairy cow nutrition after effectively de-stoning process.