eArşiv@Adu

Ekşitilmiş sütün buzağılarda canlı ağırlık artışı ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sarı, Mustafa
dc.contributor.author Eren, Vadullah
dc.date.accessioned 2015-04-22T08:27:32Z
dc.date.available 2015-04-22T08:27:32Z
dc.date.issued 2002-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=50102482&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/168
dc.description.abstract Bu çalışmada, ekşitilmiş sütün, buzağılarda canlı ağırlık artışı, bazı serum biyokimyasal değerler ve deney süresince gözlenen hastalıklar üzerine etkisi incelendi. Araştırmada iki grup oluşturuldu. Kontrol grubuna, sabah 2 İt ve akşam 2 İt olmak üzere, sağımdan hemen sonra biberonla normal tam yağlı süt, deneme grubuna ise formik asit ile ekşitilmiş süt içirildi. Buzağılar 45. günde sütten kesildi. Bireysel bölmelerde barındırılan buzağılara deneme boyunca su, kuru ot ve buzağı başlangıç yemi ad libitum olarak verildi Buzağılar üçüncü günün sonunda bireysel bölmelere konulduklarında ve 45. günde tartıldılar. Canlı ağırlık ortalamaları açısından gruplar arasında belirlenen farklılığın istatistiksel olarak önemli olmadığı (pX).05) bulundu. Buzağılardan 4., 8., 15. ve 29. günlerde jugular kan örnekleri alındı. Kan serumunda laktat dehidrogenaz (Lactate dehydrogenase-LDH), glutamik pirüvik transaminaz (Glutamic pyruvic transaminase-GPT, Alanine aminotransferase-ALT), glutamik oksalasetik transaminaz (Glutamic oxaloacetic transaminase-GOT, Aspartate aminotransferase-AST), total protein (TP), albumin, glikoz, kolesterol, trigliserit, üre, kreatinin, kalsiyum (Ca), ve fosfor (P) düzeyleri ölçüldü. Deneme ve kontrol grubuna ait tüm kan parametre değerlerinin normal sınırlar arasında olduğu belirlendi. Deneme süresince ekşitilmiş sütle beslenen buzağılarda diyare ve pneumoni olgularına daha az rastlandığı ve hastalıkların daha kısa sürdüğü gözlendi. In this study, the usefulness of the acidified milk in calves was evaluated by measuring some biochemical parameters in blood, the rate of body weight gain and being ill during the experiment. For this purpose two groups were used as control and experimental group. In the morning and in the afternoon two liters of not acidifed whole milk with nipple given to the control group after milking. Milk was acidified by formic acid and was consumed by the experimental group as same amount and tecnique as control group. Calves were housed in the individual hutches and received water, hay and calf starter feed ad libitum Calves were weaned on 45th day of the experiment. Each calf was weighed when the calves put into individual hutches at the end of the 3* and 45th day of the experiment. The differences in the mean of body weight between the two groups were not statistically significant (p>0.05). Blood samples were taken from the jugular vein on the day of 4, 8, 15 and 29th of the experiment. Lactate dehydrogenase (LDH), glutamic pyruvic transaminase (GPT, alanin aminotransferase, ALT), glutamic oxaloacetic transaminase (GOT, aspartate amino transferase, AST), total protein (TP), albumin, glucose, cholesterol, trigliceryde, urea, creatinin, calcium and phosphorus in serum samples were measured. All blood values measured in control and experimental groups were in normal range. Diarrhoea and pneumonia were seemed very seldom in calves fed with acidified milk during the experiment and it has been observed that the progress of the diseases was lasted in very short duration. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.subject Ekşitilmiş süt tr_TR
dc.subject buzağı tr_TR
dc.subject hayvan besleme tr_TR
dc.subject Veteriner Hekimliği tr_TR
dc.title Ekşitilmiş sütün buzağılarda canlı ağırlık artışı ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of acidified milk on body weight gain and some blood parameters in calves tr_TR
dc.type Thesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR54994 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster