eArşiv@Adu

Farklı organik materyallerle karıştırılmış karasu kekinden vermikompost üretimi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Göçmez, Selçuk
dc.contributor.author Kaçar, Ali
dc.date.accessioned 2016-01-29T11:51:20Z
dc.date.available 2016-01-29T11:51:20Z
dc.date.issued 2015
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=53247903&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1554
dc.description.abstract Bu çalışmanın konusu, Aydın ili ve çevresinde yoğun şekilde yetiştiriciliği yapılan zeytin (Olea europaea) bitkisinin, zeytinyağı üretimi amacıyla işlenmesi sonucu açığa çıkan zeytin karasu kekinin farklı organik materyallerle vermikompost işlemine tabi tutarak meydana gelen bazı kimyasal ve mikrobiyal aktivite özelliklerini incelemektir. Bu amaçla laboratuvar şartlarında bir vermikompost denemesi kurulmuştur. Karasu keki, diğer organik atıklarla (pamuk çırçır atığı, cibre ve ahır gübresi) kuru ağırlık olarak %15, %30, %45, %60 oranlarında karıştırılarak 90 gün boyunca Eisenia fetida türü kompost solucanları ile vermikompostlama işlemine tabi tutulmuştur. Deneme tesadüf parselleri deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemenin 30., 60. ve 90. günlerinde alınan örneklerde C ve N mineralizasyonlarının belirlenmesinin yanında humifikasyon indeksi, dehidrogenaz, alkalin fosfataz ve üreaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. 90. gün elde edilen vermikompostlarda C ve N mineralizasyonu ile enzim aktivitelerine ek olarak organik madde, toplam organik C, C:N oranı, pH, toplam tuz, N, P, K, B, Ca, Mg içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca 90 gün sonunda her polietilen kap içerisindeki solucanlar ayrılarak saf su ile yıkanıp tartımları yapılmış, solucan ve kokon (solucan yumurtası) sayısı belirlenmiştir. Deneme sonucundan %60 karasu keki miktarında solucanların aktifliğini koruduğu ve vermikompost işleminin gerçekleşebildiği belirlenmiştir. En yüksek enzim aktivitesi ise deneme genelinde %45 karasu keki miktarında saptandığı fakat karasuyun maksimum giderimini sağlamak öncelikli hedef olduğu için %60 karasu keki miktarının incelenen parametreler doğrultusunda vermikompost işleminde kullanılmasında bir sakınca olmadığı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The subject of this research is to examine some chemical and microbial activity characteristics of olive mill wastewater cake, to which vermicomposting process with some different organic materials is applied, that has been extracted from olive (Olea europaea) plant – which is intensively farmed in Aydın province and around it – in purpose of producing olive oil. In this purpose, a vermicomposting examination is established in laboratory conditions. The olive mill wastewater cake has been mixed with the other organic wastes (cotton gin waste, grape waste and barnyard manure) as dry weight at the ratios of %15, %30, %45, %60 and vermicomposting process has been applied with Eisenia fetida kind of compost worms for 90 days. The random test blocks were established in the test order and the number of frequency series was 3. while C and N mineralizations were identified in the samples that had been taken at the days of 30th, 60th, and 90th; humification index, dehydrogenase, alkaline phosphatase, and urease enzyme activities were identified. In the vermicomposts gained on 90th day; organic matter, total organic C, C:N ratio, pH, total salt, N, P, K, B, Ca, and Mg substances were identified in addition to C and N mineralizations and enzyme activities. In addition; after 90 days, the earthworms in each polyethylene cup were extracted, washed with pure water, weighed; and the number of worms and worm eggs was determined. From the result of the test, the fact that earthworms preserves their activity at %60 olive mill wastewater cake and vermicomposting process can be done at that rate has been determined. The highest enzyme activity has been measured at %45 olive mill wastewater cake in the whole test, but; because of the fact that the main purpose is to use the most of the olive mill wastewater cake, it has been concluded that there is no problem to use %60 olive mill wastewater cake during vermicomposting process. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Vermikompost tr_TR
dc.subject Eisenia Fetida tr_TR
dc.subject Kompost Solucanı tr_TR
dc.subject Zeytin Karasuyu Keki tr_TR
dc.subject Pamuk Çırçır Atığı tr_TR
dc.subject Cibre tr_TR
dc.subject N-Mineralizasyonu tr_TR
dc.subject C-Mineralizasyonu tr_TR
dc.subject Toprak Enzim Aktivitesi tr_TR
dc.subject Humifikasyon tr_TR
dc.subject Compost Earthworm tr_TR
dc.subject Olive Mill Wastewater Cake tr_TR
dc.subject Cotton Gin Waste tr_TR
dc.subject Grape Waste tr_TR
dc.subject Soil Enzyme Activity tr_TR
dc.title Farklı organik materyallerle karıştırılmış karasu kekinden vermikompost üretimi tr_TR
dc.title.alternative Production of vermicompost from olive mill wastewater cake mixed with different organic materials. tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bölümü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster