Fusarium türlerinin neden olduğu “İncir İç Çürüklüğü” Türkiye’de incir
meyvelerinde görülen en önemli hastalıklardan biridir. Bu çalışmada, Aydın ilinde
İncir İç Çürüklüğü’ne neden olan Fusarium türlerine karşı dişi ve erkek incir
meyvelerinden izole edilen antagonist bakterilerin in vitro ve in vivo koşullarda
etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aydın ilinden (Bozdoğan, Nazilli ve
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu) toplanan hastalıklı erkek incir meyvelerinden
Fusarium spp., sağlıklı erkek incir meyvelerinden de bakteriler izole edilmiştir.
Saflaştırılan ve patojen bulunan Fusarium izolatları ITS1/ITS4 ve ef1/ef2 primerleri
ile PCR analizi ve sonrasında baz dizileri belirnerek Gen Bankasında (NCBI)
BLASTn analizi ile tanılanmıştır. Saflaştırılan toplam 138 bakteri izolatı içinde, 3
Fusarium (2 F. solani, 1 F. verticilloides) izolatına karşı ikili kültür testlerinde en
yüksek engelleme zonu oluşturan 20 tanesi 16S rDNA ya özgü 27F/1390R
primerleri ile PCR da çoğaltılarak tanılanmıştır. Seçilmiş olan 20 bakteri izolatının
ilek arısı (Blastophaga psenes) çıkışına ve Fusarium verticilloides’e olan etkileri
koparılmış erkek incir meyvelerinde testlenmiştir Çalışmalar sonunda izole edilen
funguslar Fusarium solani (30), Fusarium proliferatum (15), Fusarium
verticillioides (9), Fusarium sp. (13) olarak tanılanmıştır. Bahçe denemelerinde
seçilen 4 bakteri izolatı ve prokloraz etkili maddeli bir ticari fungusit uygulanan ilek
meyveleri kullanılarak Nazilli ilçesi Kızıldere köyünde Sarılop çeşidinden kurulu
ticari bir incir bahçesinde ilekleme yapılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme
desenine göre 7 karakter (4 bakteri + 1 fungusit+ 1 kontrol + 1 üretici koşulları) 3
tekerrürlü olarak kurulmuştur. İncir İç Çürüklüğü’ne karşı bakteri uygulamalarında
Pseudomonas sp olarak tanımlanan (BB7-B4) den %72, Pantoea sp. (Boğa in 1) den
% 63,23, Serratia sp. (Kaba ilek B2 ) %52,77, Pseudomonas sp. (BEB 10 B2T) den
%42,77 etki elde edilmiştir. Bahçe denemesinde ticari fungisit (prokloraz)
uygulaması İncir İç Çürüklüğü’ne karşı %34,31 oranında etkili bulunmuştur.
“Fig endosepsis” caused by Fusarium spp. is one of the most important diseases of
fig fruits in Turkey. The study aims at determining in vitro and in vivo effectiveness
of antagonistic bacteria isolated from male and female fig fruits against Fusarium
spp causing Fig Endosepsis in Aydın Province. Fusarium spp was isolated from
diseased caprifigs and bacteria were isolated from healthy caprifigs collected from
Aydın province (Bozdoğan, Nazilli and Erbeyli Fig Research Institute). Pathoenicity
of purified Fusarium isolates was evaluated on detached caprifig fruits and
identified by PCR analysis with ITS1/ITS4 and ef1/ef2 primers, followed by
sequencing and NCBI BLASTn analysis. Twenty out of 138 purified bacterial
strains showing the highest inhibitory activity against 3 Fusarium isolates in dual
culture tests were also identified by 16S rDNA sequencing after amplification of the
gene by PCR with the primers 27F/1390R. Twenty selected bacterial strains were
also tested for the effect on fig wasp (Blastophaga psenes) emergence and the
pathogenicity of Fusarium verticilloides on detached caprifig fruits. At the end of
study, 30 Fusarium strains were identified as Fusarium solani, 15 Fusarium
proliferatum, 9 Fusarium verticillioides and 13 Fusarium sp. In the orchard
experiments, caprifig fruits treated with 4 selected bacterial strains and one
commercial fungicide (prokloraz) were used by pollination in a comercial fig (cv
Sarilop) orchard of Kızıldere willage of Nazilli town. Experiments were conducted
by using randomized-plot design 7 treatments (4 bacterium, 1 fungicide, 1 untreated
control, 1 farmer condition) with 3 replicates. Orchard experiments resulted in
decrease in the fig endosepsis by 72% from the application of Pseudomonas sp
((BB7-B4), 62.23% of Pantoea sp. (Boğa in 1), 52,77% of Serratia sp. (Kaba ilek
B2 ), 42.77% of Pseudomonas sp. (BEB 10 B2T). Commercial fungicide (prokloraz)
treatment showed 34.31% activity against fig endosepsis in the orchard experiment.