eArşiv@Adu

Üretim işletmelerinde safha maliyet sisteminin önemi: Aydın ilinde süt ve süt ürünleri işletmesinde örnek bir uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Gürel, Eymen
dc.contributor.author Uzun, Özlem
dc.date.accessioned 2016-01-22T11:01:07Z
dc.date.available 2016-01-22T11:01:07Z
dc.date.issued 2012
dc.date.submitted 2012
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49112759&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1310
dc.description.abstract Süt ve süt ürünleri her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen, dengeli ve sağlıklı beslenme açısından son derece önemli olan bir besin grubudur. Süt ve süt ürünleri sektörü dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda yaşanan teknolojik, siyasi ve ekonomik gelişmeler sektörün büyümesine ve rekabetin her geçen gün artmasına sebep olmuştur. Artan küresel rekabet daha kaliteli ürünlerin düşük maliyetlerle üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Böyle bir ortam, işletmelerde maliyet muhasebesinin önemini daha da arttırmaktadır. İşletmelerin ürettiği mal ve hizmetlerin maliyetlerini doğru bir şekilde hesaplayabilmesi ve giderlerinin kontrol altına alınması ancak etkili bir maliyet muhasebesi sisteminin yürütülmesiyle gerçekleşmektedir.Çalışmanın amacı, süt ve süt ürünleri sektörünün üretim yapısını ortaya koyarak, örnek işletme için en uygun birim maliyetleri hesaplayabilmektir. Bu doğrultuda gelişen bir sektör olan süt ve süt ürünleri sektörünün yapısı ortaya konularak, maliyetlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi için gerekli olan safha maliyet sisteminin, Aydın'da süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ör-Koop üretim işletmesinde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır. tr_TR
dc.description.abstract Dairy products, which are consumed by millions of people every day, are curial group of food for balanced and healthy nourishment. Dairy products sector has an important place at world economy. Due to the recent development in technology and changes in political and economical situation the sector has grown and competition has increased day by day. The increasing global competition leads to the necessity of producing higher quality products with lower costs. Under those circumstances, the importance of cost accounting increases. It is possible only with an effective cost accounting system to correctly calculate the costs of products and services and to control expenses. The purpose of this study is to calculate the appropriate unit costs for the sample company by stating the company structure of diary sector. In this respect, by revealing structure of diary sector, which is a growing sector, it is defined how to apply phase-cost system that ought to identify costs accurately in Ör-Koop production plant that has operations in diary sector in Aydın. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Maliyet tr_TR
dc.subject Cost tr_TR
dc.subject Maliyet Muhasebesi tr_TR
dc.subject Cost Accounting tr_TR
dc.subject Safha Maliyet Sistemi tr_TR
dc.subject Phase-cost System tr_TR
dc.subject Süt tr_TR
dc.subject Milk tr_TR
dc.subject Süt Ürünleri tr_TR
dc.subject Dairy Products tr_TR
dc.subject Üretim İşletmeleri tr_TR
dc.subject Production Companies tr_TR
dc.title Üretim işletmelerinde safha maliyet sisteminin önemi: Aydın ilinde süt ve süt ürünleri işletmesinde örnek bir uygulama tr_TR
dc.title.alternative Importance of phase-cost system at production plants: A sample application in a dairy plant in province Aydın tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR20113 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster