Bu çalışmada farklı CO2 oranlarının mısır (Zea mays L.)’da sorun oluşturan
Sorghum halepense, Echinochloa cruss-galli, Amaranthus blitoides ve Solanum
nigrum ‘un gelişimi, rekabeti ve herbisit duyarlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmada, karbondioksitin yabancı otların çıkışına olan etkisi iki farklı ortamdaki
çıkış oranının birbiriyle karşılaştırılması suretiyle bulunmuştur. CO2 'nin rekabetli
(mısır + yabancı ot) ve rekabetsiz ortamda yetişen bitkilerin gelişimine olan
etkileri de yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Yabancı otların farklı CO2
koşullarında herbisite duyarlılıklarının belirlenebilmesi amacıyla da denemeler
kurulmuştur. Araştırmalar sonucunda yüksek CO2 oranı, bazı yabancı otların
çıkışını olumlu yönde etkilemiştir. Rekabet koşulları değerlendirildiğinde ise;
rekabetsiz ortamda yetişen mısır bitkilerinin normal CO2 koşullarında, rekabet
durumunda ise yüksek CO2 koşullarında biyomasının normale oranla daha yüksek
olduğu görülmüştür. Böylece normal CO2 koşullarında çoğu durumda yabancı
otlar mısır gelişimini azaltırken, yüksek CO2 koşullarında ise mısır gelişiminde
yabancı ot rekabetinden kaynaklanan bir azalma görülmemiştir. Yabancı otların da
gelişim parametrelerinin yüksek CO2 ve rekabet koşullarında daha yüksek
değerlere ulaştığı tespit edilmiştir. Genellikle yüksek CO2 koşullarının herbisit
etkinliğinde azalmaya neden olabileceği de belirlenmiştir. Elde edilen bu bulgular
gelecekte söz konusu olan atmosferik CO2 oranındaki artışların mısır ile yabancı
otlar arasındaki rekabeti ve mısırda yabancı ot mücadelesini önemli oranda
etkileyeceğini göstermiştir.
The aim of this study was to investigate the effect of different CO2 levels on the
growth, competition and herbicide sensitivities of Sorghum halepense,
Echinochloa cruss-galli, Amaranthus blitoides and Solanum nigrum in maize (Zea
mays L.). The effect of two different CO2 level on the emergence of weed was
investigated as the first step of the studies. This step was followed by studies
concerning the growth of weeds and maize under ambient and elevated CO2
conditions each with and without concurrence with maize/weeds. The last step of
the study was to compare the herbicide sensitivities of the weeds under tested CO2
conditions. Results showed that elevated CO2 resulted with higher emergence rates
in the case of some weeds. Maize growth was influenced by CO2 levels depending
on the competitive conditions, so that under elevated CO2 conditions maize plants
produced less biomass without competition while the biomass of maize was higher
in the case of competition with weeds. Weed competition reduced in some
experiments weed biomass significantly under ambient CO2 conditions, while no
biomass reduction occurred under elevated CO2 conditions in most cases. Also
weed response to elevated CO2 was variable depending on competitive conditions.
Weed growth was generally improved by high CO2 under competitive conditions
with weeds. Results of herbicide sensitivity experiments showed that elevated CO2
caused in general lower herbicide effects. The results of these studies showed that
the increase in the future atmospheric CO2 level would influence the competition
between maize and weeds, as well as the success of weed control measurements.