dc.contributor.advisor |
Karagözler, Alev |
|
dc.contributor.author |
Özay, Görünmezoğlu |
|
dc.date.accessioned |
2016-01-21T13:14:36Z |
|
dc.date.available |
2016-01-21T13:14:36Z |
|
dc.date.issued |
2008-01-01 |
|
dc.date.submitted |
2008 |
|
dc.identifier.uri |
http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32910598&idt=1 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/1261 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada Malatya kayısısının Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Soğancı çeşitlerinin
kükürtlenerek ve kükürtlenmeden kurutulan örnekleri ile Aydın incirinin sarılop
çeşidinin güneşte kurutulmuş örneklerinin antioksidan kapasiteleri araştırılmıştır.
Örneklerin ekstreleri hazırlandıktan sonra literatürde bilinen iki temel antioksidan
kapasite tayin yöntemi kullanılmıştır. Bunlar Total Antioksidan Aktivite tayini ve
DPPH Radikal Süpürücü Aktivite tayini yöntemleridir. Ayrıca antioksidan
kapasiteye katkıda bulunan fenolik bileşik ve prolin miktarları ölçülmüştür.
Siyanidin testi ile flavonoidlerin varlığı tespit edilmiştir. Örneklerin indirgeme gücü
% askorbik asit eşdeğeri olarak hesaplanmıştır.
Kayısı ve incir örneklerinin ekstrelerinin total antioksidan aktivite (% inhibisyon)
değerleri karşılaştırıldığında, en yüksek antioksidan aktiviteye Kabaaşı kükürtsüz
örneğinin eter özütünün sahip olduğu görülmüştür. Diğer örneklerin antioksidan
aktiviteleri, iyi bilinen standartlarınkine yakın veya ondan daha yüksek olduğu
görülmüştür. DPPH radikal süpürücü etkinin bir göstergesi olan IC50 değerlerine
bakıldığında en düşük değerin (yani en yüksek DPPH radikal süpürücü etki) Kabaaşı
kükürtsüz örneğinin eter ekstresi tarafından gösterildiği görülmüştür. Toplam fenolik
bileşik içeriği açısından en yüksek değerler Kabaaşı çeşidi örneklerinde ölçülmüştür.
Genel olarak örneklerin indirgeme gücü standart olarak kullanılan Ginkgo biloba’dan
yüksek, askorbik asit ve melatoninden düşüktür. Tüm örneklerin eter fraksiyonları
hariç diğer tüm ekstraktlarında siyanidin testi pozitif çıkmıştır. Örneklerin tümü
prolin içermektedir. Soğancı çeşidi ekstraktlarının prolin düzeylerinin diğer
çeşitlerinkinden çok daha yüksek olduğu; incir ekstraktlarının prolin düzeyinin de
oldukça yüksek olduğu görülmüştür. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this work, antioxidant capacities of sulphited and unsulphited dried Hacıhaliloğlu,
Kabaaşı and Soğancı varieties of Malatya apricot and sun dried “sarılop” variety of
Aydın fig were investigated. Two essential antioxidant capacity determination
methods were applied to the prepared samples. These methods were Total
Antioxidant Activity determination and DPPH Radical Scavenging Activity
measurement. In addition, determination of phenolic compounds and proline which
contribute to the antioxidant capacity were conducted. Existence of flavonoids was
determined by cyanidine test. Reducing power of the samples was calculated as
ascorbic acid percent.
Total antioxidant activities (i.e inhibition %) of apricot and fig extracts were
compared and ether extract of unsulphited dried Kabaaşı variety was found to posses
highest antioxidant activity. Antioxidant activities of all samples were found to be
similar or higher than that of well known antioxidant standards. IC50 values, a
measure of DPPH radical scavenging activity, were compared and the lowest IC50
(i.e the highest DPPH radical scavenging activity) was calculated for unsulphited
Kabaaşı variety. The highest total phenolic content was measured for Kabaaşı variety
samples. In general, reducing power of the samples were higher than that of Ginkgo
biloba, but lower than that of ascorbic acid and melatonin. Extracts of all samples,
except ether extracts, gave positive cyanidine test. All of the varieties contained
various amounts of proline. Proline content of Soğancı variety was found to be
higher than other apricot varieties. Proline content of fig sample was found to be
relatively high as well. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
DPPH |
tr_TR |
dc.subject |
Total Antioksidan Aktivite |
tr_TR |
dc.subject |
Prolin |
tr_TR |
dc.subject |
Prunus Armeniaca L. |
tr_TR |
dc.subject |
Ficus Carica L. |
tr_TR |
dc.subject |
Sarılop (Calimyrna) |
tr_TR |
dc.subject |
Total Antioxidant Activity |
tr_TR |
dc.subject |
Proline |
tr_TR |
dc.title |
Kayısı ve incir meyvelerinin antioksidan kapasitelerinin araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Investigation of antioxidant capacities of apricot and fig |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya (Biyokimya) Anabilim Dalı |
tr_TR |