eArşiv@Adu

Farklı mısır gruplarında büyüme derece gün, sıcaklık parametreleri ve verim komponentlerinin saptanması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Turgut, İsmail
dc.contributor.author Serter, Ebru
dc.date.accessioned 2015-03-10T11:55:26Z
dc.date.available 2015-03-10T11:55:26Z
dc.date.issued 2003-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32898127&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/119
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı; yıl, lokasyon ve ekim zamanlarının farklı mısır tiplerine ilişkin verim ve verim komponentleri üzerine etkisini belirlemek, yetişme periyodundaki dönemlere ilişkin sıcaklık birikimini saptamak ve belirli dönemlerdeki kuru madde birikimini ortaya koymaktır. Araştırmada materyal olarak atdişi mısır (Zea mays indendata Sturt.), cin mısır (Zea mays everta Sturt.) ve şeker mısır (Zea mays saccharata Sturt.) gruplarından ikişer çeşit olmak üzere toplam ahi çeşit kullanılmıştır. Deneme 2001 ve 2002 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında ve Aydın,ın Çine ilçesinde bir üretici tarlasında olmak üzere iki lokasyonda, birinci ve ikinci ürün olarak kurulmuştur. Verim ve verim komponentlerinin yıl, lokasyon ve çeşitlere göre değiştiği ve her üç mısır grubunda birinci ürün verimlerinin ikinci ürün verimlerinden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Birinci ürüne göre ikinci üründe çeşitlerin koçan püskülü çıkışma kadar daha fazla sıcaklık gereksinimine sahip oldukları belirlenmiştir. Buna karşın toplam sıcaklık birikiminin yıllara ve çeşitlere göre değiştiği saptanmıştır. Her iki deneme yılında birinci ve ikinci üründe Aydın lokasyonunda maksimum kuru madde miktarının Çine lokasyonundan daha yüksek olduğu ve 2001 yılı sonuçlarının 2002 yılından düşük olduğu bulunmuştur. The purpose of this study was to determine the effect of year, location and planting time on yield and yield components of different corn types; to calculate Growing Degree Day related to the growing periods, and to determine the dry matter accumulation at the different growing periods. Two corn varieties, total 6 varieties, from dent corn (Zea mays indendata Sturt.) Rx 9292, DK 585 and popcorn (Zea mays everta Sturt.) 615, Grimpuf and sweet corn (Zea mays saccharata Sturt.) Merit, GH 2547 were used as investigation material. This experiment was conducted at the Adnan Menderes University Faculty of Agriculture Research and Application Farm and at Çine in which growing field as a main and second crop 2001-2002 years. Yield and yield components differed in year, location and varieties, and main crop yield was found to be higher than second crop for all varieties. It was determined that varieties in the second crop need more total temperature until sillening than main crop. However total growing degree day differed in the years and varieties. In the both main and second crop, maximum dry matter accumulation in Aydın is higher than Çine location and also the dry matter accumulation in year 2001 is higher than year 2002. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.subject Mısır tr_TR
dc.subject büyüme derece gün tr_TR
dc.subject kuru madde birikimi tr_TR
dc.subject sıcaklık tr_TR
dc.subject verim tr_TR
dc.subject corn tr_TR
dc.subject GDD tr_TR
dc.subject dry matter accumulation tr_TR
dc.subject temperature tr_TR
dc.subject yield tr_TR
dc.title Farklı mısır gruplarında büyüme derece gün, sıcaklık parametreleri ve verim komponentlerinin saptanması tr_TR
dc.title.alternative Determination of growing degree day, temperature parameters and yield components in different corn groups tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster