eArşiv@Adu

Kestanede bitki besin maddelerinin mevsimsel değişimi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Seferoğlu, Saime
dc.contributor.author Toprak, Serdar
dc.date.accessioned 2016-01-21T08:44:13Z
dc.date.available 2016-01-21T08:44:13Z
dc.date.issued 2009-01-01
dc.date.submitted 2009
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32892449&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1173
dc.description.abstract Bu çalışma Aydın İli, Köşk İlçesinde kestane (Castanea sativa Mill.) bahçelerinin bitki besin elementlerinin mevsimsel değişimlerini yaprak ve toprak analizleriyle tespit etmek ve kestane için en uygun yaprak örneği alma zamanını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada otuz bahçe belirlenmiş ve her bahçeden yöresel bir çeşit olan Karaaşı kestanesinden yirmi beş yaş üzeri üç adet ağaç seçilmiş ve altı ay süresince vejetasyon başlangıcından hasada kadar yaprak örnekleri alınmıştır. Aynı zamanda vejetasyon başlangıcında her bahçeden 0-30 cm toprak örneği de alınmıştır. Yaprak analiz sonuçlarına göre, N, P, Mg ve B' içeriklerinde temmuz - ağustos aylarına kadar artmış, sonra azalmıştır. K, Na ve Cu içeriklerinde hasada doğru sürekli azalmıştır. Ca ve Mn içerikleri yıl içerisinde sürekli artış gösterirken Fe içeriği, ağustos ayına kadar azalmış, daha sonra artmış ve hasat sonuna doğru azalmıştır. Zn içeriğinde ise, eylüle kadar durağan, eylülden sonra hasada kadar artış olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Aydın'da yöresel bir çeşit olan Karaaşı kestanesinde en uygun yaprak örneği alma zamanının, 15 Temmuz ve 15 Ağustos arasındaki dönem olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted in Köşk district of Aydın province to determinate of plant nutrient status and the most suitable time to take leaf samples of chestnut (Castanea sativa Mill.) orchards. For this purpose, thirty orchards were chosen and three trees from each orchard were selected. The samples were taken from the twenty five years old Karaaşı chestnut local variety from the beginning of vegetation to the harvest. At the same time, sail samples were taken from 0-30 cm soil depth at the beginning of vegetation period. According to the leaf analysis results, N, P, Mg, and B concentrations increased up to August, then they decreased. K, Cu and, Na contents gradually increased from the beginning of vegetation to the end of harvest. Ca and Mn contents continuously increased during the vegetation period while Fe content decreased up to August and it increased then decreased at the end of harvest. Zn content was stable until September. Then it rose to the harvest. As a result, the most suitable time to take leaf samples of Karaaşı chestnut local variety was determined as 15 July ' 15 August period. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Besin Maddeleri tr_TR
dc.subject Nutrients tr_TR
dc.subject Kestane tr_TR
dc.subject Chestnut tr_TR
dc.subject Mevsimsel Değişim tr_TR
dc.subject Seasonel Change tr_TR
dc.title Kestanede bitki besin maddelerinin mevsimsel değişimi tr_TR
dc.title.alternative The seasonal changes of plant nutrition in chestnut tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bölümü, Toprak Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster