Özet:
Bu çalışmada Aydın ili için önemli bir ürün olan ve şekerleme sanayinde kullanılan kestane çeşitlerinin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri ortaya konmuştur. Çalışmada henüz kestane sanayisim oluşturamamış olan Aydın' da üretilen kestane şekeri yapımına uygun kestane çeşitlerinin mekanik olarak kabuğundan temizlenebilmesi için bazı temel parametrelerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Fiziksel parametreler; temel ölçüler (en, boy, kalınlık), ağırlık, (yaş, kuru), hacim, yüzey alam, izdüşüm alam, nem, yuvarlaklık, küresellik, mekanik parametreler ise; yığılma açısı, sürrünme-yuvarlanma katsayısı, kesme direnci ve tohum zarının (integument) soyulma direnci olarak tespit edilmiş ve amlan fiziksel ve mekanik özellikler belirlenmiştir. Soyulmayı olumlu etkileyen en önemli faktörün yatay (tanjantal) yük, olumsuz etkileyen en önemli faktörün ise girintililik olduğu nemin ise soyulmada öncelikli kriter olmadığı belirlenmiştir.
In this study, some physical and mechanical characteristics of chestnut varieties used in candy industry, which has a significant importance in Aydin province, were analyzed. The aim of this study was to determine the main parameters in order to mechanically clean the chestnuts, which are suitable for candy processing in Aydin province. Some physical parameters, such as basic parameters (width, height), weight (fresh, dried), volume, surface area, projection area, humidity, roundness, sphericity, mechanical parameters; angle of repose, friction-rotation coefficient, cutting resistance, peeling resistance of pericarp are determined and the physical and mechanical characteristics mentioned above were analyzed. It was found that the most important factor that affects peeling positively is tangential force, the factor that affects negatively is penetration of seed coat into embryo and humidity has no priority.