eArsiv@Adu

Aydın bölgesinde, birinci ve ikinci ürün mısırda (Zea mays) verim, verim öğeleri, fizyolojik ve diğer bazı özellikler arasındaki farklılıklar

Show simple item record

dc.contributor.advisor Turgut, İsmail
dc.contributor.author Koca, Yakup Onur
dc.date.accessioned 2016-01-15T13:00:05Z
dc.date.available 2016-01-15T13:00:05Z
dc.date.issued 2009-01-01
dc.date.submitted 2009
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32898982&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1147
dc.description.abstract Çalısmanın amacı Aydın kosullarında yetistirilen birinci ve ikinci ürün mısır arasındaki farklılıkların belirlenmesidir. Tarla denemesi 2005 ve 2006 yıllarında AD.Ü. Ziraat Fakültesi Arastırma ve Üretim Çiftliğinde birinci ve ikinci ürün olarak tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü yürütülmüstür. Farklı 2 melez mısır çesidi (PR31G98, 32K61) çalısmanın materyalini olusturmustur. Çalısmada mısırın 11 bitki büyüme ve gelisme dönemine (4, 8, 12 ve 16 yapraklı, tepe püskülü çıkarma, döllenme, blister, süt olum, hamur olum, dislenme, fizyolojik olum) ulasma tarihleri belirlenerek bu dönemlerin uzunlukları ve dönem içinde olusan sıcaklık değerleriyle hesaplanan büyüme derece gün (GDD) değerleri hesaplanmıstır. Ayrıca aynı dönemlerde dekara kuru madde miktarı ve 5 adet fizyoloji parametresi; yaprak alan indeksi (LAĐ), yaprak alanı oranı (LAR), net asimilasyon oranı (NAR), nisbi büyüme oranı (RGR), ürün büyüme oranı (CGR) bulunmustur. Tane verimi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan uzunluğu, koçanda tane sayısı ve bin tane ağırlığı değerleri ile kalite özelliklerinden tanede protein ve yağ oranı değerleri de saptanmıstır. Çalısma sonucunda mısırın birinci üründe ikinci üründen daha kısa sürede vejetasyon periyodunu tamamladığı saptanmıstır. Bu kısalmanın generatif dönemde olduğu gözlenmistir. Bitkinin büyüme ve gelisme dönemlerinde sıcaklığın doğrudan etkili olduğu GDD değerleriyle anlasılmıstır. Her iki çesidin birinci üründeki bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, tane verimi, koçanda tane sayısı ve tanede yağ oranı değerlerinin ikinci üründen yüksek olduğu tespit edilmistir. tr_TR
dc.description.abstract The purpose of this study was to detect the differences between the main and second crops corn product in Aydın. Field experiment were conducted at Adnan Menderes University Faculty of Agriculture Research and Production Farm during 2005-2006. The experiment was performed in a randomized plot design with 4 replicates. Experimental materials were two hybrid corn varieties (PR31G98, 32K61). In 11 terms of growth and development stages; V4, V8, V12, V16, teaseling, silking, blister, milking, dough, denting and physiological maturity dry matter production (kg/da) and 5 physiological parameters; leaf area index (LAI), leaf area ratio (LAR), net assimilation rate (NAR), crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR) were measured. In addition grain yield, plant height, height of first ear, ear length, number of kernels per ear and thousand grain weights, the grain protein and oil percentage were determinate. As a result of this study growth period of corn in the main crops had shorter than the second product. In this case it was observed the generative period. It was found out with GDD value that a growth and development phase of plant was directly affected by the heat. It was determined that plant height, height of first cob, grain yield, number of kernels per cob and grain oil content of both cultivars in the main crop condition were higher than that of the second crop condition. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Mısır (Zea mays L.) tr_TR
dc.subject Ekim Zamanı tr_TR
dc.subject GDD tr_TR
dc.subject LAI tr_TR
dc.subject NAR tr_TR
dc.subject CGR tr_TR
dc.subject RGR tr_TR
dc.subject Tane Verimi tr_TR
dc.subject Kalite Özellikleri tr_TR
dc.subject LAR tr_TR
dc.subject Corn (Zea mays L.) tr_TR
dc.subject Planting Time tr_TR
dc.subject Grain Yield tr_TR
dc.subject Quality Characteristics tr_TR
dc.title Aydın bölgesinde, birinci ve ikinci ürün mısırda (Zea mays) verim, verim öğeleri, fizyolojik ve diğer bazı özellikler arasındaki farklılıklar tr_TR
dc.title.alternative The determination of differences between yield, yield characteristics, physiological and some parameters in the main and second crop of hybrid corn (Zea mays L.) grown in Aydin tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri (Agronomi) Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account