eArşiv@Adu

Bazı kışlık yem bitkilerinde çinkolu gübrelemenin verim ve kalite üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Aydın, Mehmet
dc.contributor.author Öztürk, Metin
dc.date.accessioned 2016-01-14T12:22:24Z
dc.date.available 2016-01-14T12:22:24Z
dc.date.issued 2009
dc.date.submitted 2009
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32899595&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1112
dc.description.abstract Bu çalışma, farklı çinko dozlarının (0.75, 1.50, 3.00 kg da-1) bazı kışlık yem bitkilerinde (adi fiğ, koca fiğ, yem bezelyesi, acem üçgülü) morfolojik özelliklere, yaprak ve tüm bitkide besin elementi içeriklerine ve bazı yem kalitesi özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Çiftliği alanlarında yürütülmüştür. Çinko uygulaması morfolojik özelliklerden bitki boyu, yaş ot verimi ve kuru ot veriminde önemli düzeyde artışlar sağlamıştır. Yem bitkileri arasında en yüksek ortalama boy, ortalama yaş ot verimi ve ortalama kuru ot verimi adi fiğde elde edilmiştir. Çinko uygulamasının yan dal sayısı ve yüzde kuru madde üzerine etkisi önemli bulunmamıştır. Çinko uygulamaları ile N ve Cu içeriği artarken P ve Ca içeriği düşmüştür. Diğer besin elementleri (K, Mg ve Na) ise etkilenmemiştir. Çalışmada incelenen değişik kalite parametrelerine bakıldığında en kaliteli yem bitkisi olarak yem bezelyesi bulunmuştur. Ortalama olarak en yüksek nispi yem değeri, en yüksek yem bezelyesinde (% 315) bulunmuş, daha sonra sırasıyla acem üçgülü (% 229), koca fiğ (% 139) ve adi fiğ (% 135) gelmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This research was aimed to find out the effects of different doses of zinc (0.75, 1.50, 3.00 kg da-1) on morphologic characteristics, nutrient contents in the leaf and whole crop and some quality parameters of the winter legume crops (common vetch, narbon vetch, field pea, persian clover ) This study was conducted in the Faculty of Agriculture in Adnan Menderes University under field conditions. Zinc applications provided significant level of improvements in the morphologic characteristics like plant height, fresh and dry forage yields. Among the winter legume crops, the maximum plant high, fresh and dry forage yields was held on the common vetch. The effects of Zn applications on the number of side bough and dry matter percentage were seen as inconsiderable. It was seen that in the whole crop analyses the Zn application caused a rising in N and Cu while there was a decreasing in P and Ca. The other nutrient elements (K, Mg and Na) was not effected. It was founded that the highest qualified winter legume crop was field pea according to different quality parameters in our research. As an average, the highest relative feed value was founded in field pea (% 315), and followed persian clover (% 229), narbon vetch (% 139) and common vetch (% 135). tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ziraat tr_TR
dc.subject Agriculture tr_TR
dc.title Bazı kışlık yem bitkilerinde çinkolu gübrelemenin verim ve kalite üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of the zinc fertilization on the yield and quality of some winter legume tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster