eArşiv@Adu

Denizli ve Aydın illerinden elde edilen çiğ sütlerde Aflatoksin M1 prevalansı ve miktarlarının aranması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Göksoy, Ergün Ömer
dc.contributor.author Hazer, Ayşe
dc.date.accessioned 2016-01-13T14:09:32Z
dc.date.available 2016-01-13T14:09:32Z
dc.date.issued 2011-01-01
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=24640519&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/1085
dc.description.abstract Bu Çalışma Aydın ve Denizli illerinden elde edilmiş olan sütlerde Aflatoksin M1 (AFM1) prevalansı ve miktarlarının araştırılmıştır. Aydın ve Denizli illerinde bulunan 2 kooperatife süt veren 3 çiftlikden yaz ve sonbahar dönemleiri boyunca 81 süt örneği alınmıştır. Alınan bu numuneler soğuk zincirde ADÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi ABD laboratuarlarına getirilerek burada ELISA yöntemi ile AFM1 varlığı ve miktarları açısından değerlendirilmiş; sonuçlar ng/L olarak verilmiştir. Önemli bir kansorejen ve teratojen olan AFM1'in numune çiğ sütteki varlığı ve miktarı her iki ilden de alınan örneklerle halk açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca elde edilen numunelerde mikrobiyolojik analizlerde yapılmış bu sayede her iki ilde üretilen çiğ sütün mikrobiyolojik kalitesi hakkında genel bir fikir edinilmiştir. İncelenen örneklerinin hepsinin AFM1 içermesi ve bunlardan 20 tanesinin yasal sınırları aşması, bu şekilde kontamine sütlerin halk sağlığı problemleri şekillenebileceği kuşkusunu arttırmaktadır. Örneklerin mikrobiyel yüklerinin de yüksek olması hijyen yetersizliği ve mastitis ile ilişkilendirilebilinir. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted to determine the levels and prevalence of AFM1, which is an important carcinogenic and teratogenic metabolite, in raw milk samples obtained from 3 farms supplying milk to 2 milk cooperatives in the regions of Aydin and Denizli. Milk samples (a total of 81) were collected from these farms during the summer and autum seasons, then brought to the ADU Veterinary Faculty Department of Food Hygiene and Technology Department Laborator in cold boxes. The level of AFM1 was deteremined by using ELISA method and thee results were given as ng/L level. In addition, TVC (Total Viable Count) and, the yeast and Mould levels of milk samples were determined. The results showed that all samples investigated was found to be contaminated by AFM1 and 20 of which had higher AFM1 levels than those stated at regulations. This situation was highlightened as a possible health hazard. The microbiolagical load of milk samples were also found insufficient which may caused by the poor hygenic conditions in the farm and milking premises, and mastitis. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Aflatoksin M1 tr_TR
dc.subject Aflatoxin M1 tr_TR
dc.subject Aydın tr_TR
dc.subject Besin Kirlenmesi tr_TR
dc.subject Food Contamination tr_TR
dc.subject Denizli tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Quality tr_TR
dc.subject Süt tr_TR
dc.subject Milk tr_TR
dc.subject Çiğ Süt tr_TR
dc.subject Raw Milk tr_TR
dc.title Denizli ve Aydın illerinden elde edilen çiğ sütlerde Aflatoksin M1 prevalansı ve miktarlarının aranması tr_TR
dc.title.alternative Determination of the level and prevalence of aflatoxin m1 in raw milk samples obtained from Aydin and Denizli region of Turkey tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster