eArşiv@Adu

Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde bazı anaç ve kültürel uygulamaların üzüm verimi ve kalitesi ile vegetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kısmalı, İbrahim
dc.contributor.author Çelik, Mustafa
dc.date.accessioned 2015-03-06T14:21:49Z
dc.date.available 2015-03-06T14:21:49Z
dc.date.issued 2003-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32898360&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/105
dc.description.abstract Bu araştırmada Aydın ili koşullarında aşısız ve 1613 C ve 1616 C anaçları üzerine aşılı Yuvarlak Çekirdeksiz çeşidinde, tepe almanın, faklı budama şarjı uygulamalarının ve anaçların, üzüm verim ve kalitesi ile vejetatif gelişmeye etkileri araştırılmıştır. Tepe alma uygulaması aşısız ve 1616 C üzerine aşılı Yuvarlak Çekirdeksiz çeşidinde üzüm verimi, kalitesi ile vejetatif gelişmeyi etkilemez iken, 1613 C üzerine aşılı ve yüksek şarjda budanmış asmalarda üzüm verimi ve kalitesini azaltmıştır. Üzüm verimi ve kalitesinin artışının sağlanması bakımından aşısız ve 1616 C üzerine aşılı asmaların yüksek şarjdan (78 göz/asma), 1613 C üzerine aşılı asmalarında normal şarjdan (52 göz/asma) budanmasının daha iyi sonuç verdiği, bu şekildeki uygulamaların vejetatif gelişme üzerinde de olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Düşük şarj (26 göz/asma) uygulaması her durumda üzüm verim ve kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yapmıştır. Üzüm verim ve kalitesi yönünden aşısız ve anaçlar üzerine aşılı asmalarda farklılık olmamış, yalnız aşısızlarda üzümler daha geç olgunlaşmışlardır. Vejetatif gelişme ise en fazla aşısız asmalarda olmuş bunu sırası ile 1616 C ve 1613 C üzerine aşılı olanlar izlemiştir. This research was conducted to examine topping and different bud load level effects on yield, quality and growth of Round Seedless cultivar ungrafted and grafted on 1613 C and 1616 C rootstocks in Aydın Province. Topping did not affect yield, quality, and growth of grapes ungrafted and grafted on 1616 C, but topping together with pruning at the high bud load level resulted in a decrease on yield and quality of grapes in Round seedless grafted on 1613 C. An improvement in terms of yield, quality and vegetative growth were obtained by pruning at the high bud load level (78 bud/vine) for Round seedless ungrafted and grafted on 1616 C and by pruning at the normal bud load level (52 bud/vine) for Round seedless grafted on 1613 C. Pruning at the low bud load level (26 bud/vine) resulted in the lowest yield and quality for all applications. Ungrafted and grafted Round seedless in terms of yield and quality did not show any difference, but Grapes of ungrafted vines ripened later than that of grafted vines. Vegetative growth of ungrafted Round Seedless was the highest, followed by that of Round seedless grafted on 1616 C and 1613 C respectively. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.subject Üzüm tr_TR
dc.subject tepe alma tr_TR
dc.subject budama şarjı tr_TR
dc.subject anaç tr_TR
dc.subject vejetatif gelişme tr_TR
dc.subject Grape tr_TR
dc.subject topping tr_TR
dc.subject bud load tr_TR
dc.subject rootstock tr_TR
dc.subject vegetative growth tr_TR
dc.title Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde bazı anaç ve kültürel uygulamaların üzüm verimi ve kalitesi ile vegetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar tr_TR
dc.title.alternative The Researches on the effects of some rootstocks and cultural practices on yield, quality and vegetative growth of round seedless cultivar tr_TR
dc.type Thesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR20859 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster