Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/925
Title: Güncel intihar düşünceleri bulunan majör depresyon ve obsesif kompulsif bozukluklu bireylerin klinik, kişilik ve sosyodemografik yönlerden karşılaştırılması
Other Titles: A comparison of major depressive and obsessive- compulsive subjects with current suicidal ideations in terms of socio-demographic, clinic, and personality factors.
Authors: Sevinçok, Levent
Gedikbaş, Can
Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı
Issue Date: 1-Jan-2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Abstract: Bu çalışmada, MD ve OKB hastaları klinik, kişilik ve sosyodemografik değişkenler yönünden karşılaştırılarak OKB'li hastalarda güncel intihar düşüncelerinin önemi araştırılmıştır. Yöntem: Araştırmaya güncel intihar düşüncesi olan 31 MD 36 OKB hastası alınmıştır. Hastaların Eksen I tanıları SCID-I, Eksen II tanıları ise SCID-II ile değerlendirilmiştir. OK belirtilerin şiddeti Y-BOCS, depresyon belirtilerinin şiddeti BDÖ, anksiyete belirtilerinin şiddeti BAÖ, güncel intihar düşüncelerinin şiddeti İDÖ, umutsuzluk düzeyleri ise BUÖ ile ölçülmüştür. Bulgular: İntihar düşünceleri olan OKB'li grupta hastalık süresi ve eşlik eden eksen I bozukluk ortalaması MD grubuna göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. OKB grubunda ortalama toplam Y-BOCS skorları ile obsesyon ve kompulsiyon alt ölçek skorları MD grubuna göre anlamlı ölçüde yüksektir. İDÖ skorları ile yaş arasında negatif bir bağıntı bulunmuştur. OKB grubunda güncel intihar düşünceleriyle BDÖ skorları arasında pozitif bir bağıntı olduğu bulunmuştur. Dinsel obsesyonların OKB'li grupta MD'li gruba göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kompulsiyon sayısı OKB'li grupta MD'li gruba göre anlamlı olarak yüksektir. Lineer Regresyon analizine göre, yaş ve Beck Depresyon skorları güncel intihar düşüncelerinin şiddetini yordamıştır. Sınırlılıklar:Bu çapraz-kesitsel araştırmada örneklem sayısının az olması önemli bir kısıtlılıktır. OKB'deki diğer risk etkenlerinin değerlendirilmesi için uzunlamasına yapılmış yeni çalışmalara gereksinim bulunmaktadır. Sonuç: Bütün örneklem için güncel intihar düşüncelerinin şiddetiyle depresyonun şiddeti ve geçmiş intihar sayısı arasında pozitif bir bağıntı bulunmuştur. Bu çalışmanın bulguları güncel intihar düşüncesinin ortaya çıkmasında OKB'lilerde özellikle MD olmak üzere eksen I bozukluk eştanısının ve her iki grupta da depresyonun şiddet derecesinin etkin olduğunu düşündürmektedir.
In the present study, we tried to examine the importance of current suicidal thoughts in OCD by comparing the patients with OCD and Major Depression (MD) in terms of several socio-demographic and clinical variables. Methods: The sample included 31 MD, and 36 OCD patients. SCID-I and SCID-II were used to evaluate the diagnoses of the patients according to DSM-IV. The severity of obsessive-compulsive symptoms (OC) were measured through Y-BOCS. Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Scale were used to assess the severity of depression and anxiety. The severity of current suicidal ideations was evaluated by The Scale for Suicidal Ideation. In addition, Beck Hopelessness Scale were used to measure the level of hopelessness. Results: The mean number of Axis I Disorders were significantly higher in patients with MD compared to OCD patients. The total, obsession and compulsion subscale scores of Y-BOCS were more likely to be higher in OCD patients than in patients with MD. There was a negative correlation between The Scale for Suicidal Ideation and age. We have found a positive correlation between the severity of current suicidal ideation and the scores of BeckAnxiety Scale. The religious obsessions (p<0.0001), and the mean number of compulsions were significantly higher in OCD group compared to MD group. Lineer Regression Analyses indicated that age, and the severity of depression strongly predicted the occurence of current suicidal ideations. Limitations: The relatively smaller sample size is an important limitation of this cross-sectional study. Further longitudinal studies are required to assess the other risk factors in OCD. Conclusion: For the total sample, we have found a positive correlation between the severity of current suicidal ideations and the the severity of depression, and the mean number of previous suicidal acts. The findings of this study indicate that depression might be associated with the occurence of suicidal ideation in OCD patients.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32906300&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/925
Appears in Collections:Uzmanlık

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VIII.pdf7.07 kBAdobe PDFView/Open
VIII1.pdf79.29 kBAdobe PDFView/Open
cantez-baskı.pdfUzmanlık Tezi1.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.