Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/881
Title: Farelerde besin alerji modelinin oluşturulması ve bunun Omega 3'ten zengin diyetle önlenebilmesi
Other Titles: To develop food allergy murine model and beneficial effects of n-3 PUFA on developed food allergy murine model
Authors: Yenigün, Ayşe
Gel, Özgür
Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Issue Date: 1-Jan-2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Abstract: Günümüzde omega-3 yağ asitlerinin antialerjik ve antienflamatuar etkileriyle ilgili yapılan çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Besin alerjileri prevelansı özellikle batılı ülkelerde giderek artmakta olan bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada farelerde besin alerjisi oluşturmak ve besin alerjisi fare modelinde omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisini göstermek amaçlandı. Çalışmaya toplam 21 adet, 6-8 hafta Balb/c dişi fare alındı. Fareler yedişerli üç gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak değerlendirildi. Besin alerji modeli oluşturmak için Renz yöntemi (73) ile Sakamoto ve ark.'nın oluşturduğu besin alerjisi fare modeli (74) örnek olarak kullanıldı. İkinci ve üçüncü gruptaki fareler; 1, 7 ve 14. günlerde 10 µg OVA ile intraperitoneal olarak duyarlandı. Daha sonra, 21. günden başlayarak haftada bir kez toplam 8 hafta 100 µg OVA ile intragastrik olarak provake edildi. Birinci ve ikinci grup bazal fare yemi ile, üçüncü grup omega 3'ten zengin fare yemi ile beslendi. Son provokasyondan bir gün sonra tüm fareler sakrifiye edildi. Bağırsakları histopatolojik olarak incelenerek, eozinofil ve mast hücre sayıları değerlendirildi. İntrakardiyak 1 cc kan alınarak, tüm farelerin serumunda ELİSA yöntemi ile IL-4, IL-5, IL-8, IL-10, TNF-' ve IFN-' düzeyleri değerlendirildi. Histopatolojik incelemede ikinci gruptaki farelerin bağırsak mukozasında eozinofil ve mast hücre sayıları, kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmış bulundu. İkinci grupta IL-5, IL-8, TNF-' ve IFN-' düzeyleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı derecede artma saptandı. IL-4 düzeyindeki artma ve IL-10 düzeyindeki düşme istatistiksel olarak anlamlı değildi. Omega-3'ten zengin fare yemi ile beslenen grup, besin alerji modeli oluşumu histopatolojik ve biyokimyasal olarak gösterilen ikinci grupla karşılaştırıldığında, fare bağırsak mukozalarında eozinofil ve mast hücre sayılarında anlamlı düşme saptandı. Ayrıca IL-5, IL-8 düzeylerinde anlamlı düşme, IL-10 düzeylerinde anlamlı artma gözlendi. IFN-', TNF-' ve IL-4 düzeylerindeki düşme istatistiksel olarak anlamlı değildi. Bu çalışmada, ovalbüminle duyarlılaştırılan farelerde besin alerji modelinin oluşturulduğu gözlendi. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin besin alerjisinde hem histopatolojik hem de biyokimyasal incelemede antialerjik etkisinin olduğu gösterildi. Omega-3 yaş asitlerinin antialerjik etkisini gösterebilmek için daha fazla hayvan deneyine ve insanlar üzerinde de çalışmalara ihtiyaç vardır.
Recent studies considering antiallergic and antiinflammatory effects of n-3 PUFA ( Polyunsaturated fatty acids), have provided succesful results. Rising of food allergy prevalance especially in westernized countries it has become an important health concern. The purpose of this study was to develop physiological model of food allergy and to show the beneficial effects of n-3 PUFA on food allergy murine model . Female, 6-8 weeks of age, 21 Balb/c mice were used in this study. Mice were divided into three grups; each contained seven mice. Renz method (73) and murine model of Sakamoto et al (74). were used as sample. Mice in second and third group were sensitized with 10µg intraperitoneal ovalbümin (i.p. OVA) on days 1, 7 and 14. Intraperitoneal sensitization was done according to Renz (73). From day 21, challenging intragastric doses of ovalbümin 100 µg were given to both groups one dose per week for 8 weeks with gavage method. First and second groups received standard mouse diet and omega-3 fatty acids enriched diet was given to third group during the study period. 24 hours after the last intragastric challenge (day 71) all the animals were sacrified. Eosinophil and mast cell numbers were evaluated in gut mucosa. IL-4, IL-5, IL-8, IL-10 , TNF-' and IFN-' levels were measured by ELİSA method in mouse serum. When compared the histopathologic evaluation of mice in second group with sham, eozinophil and mast cell numbers found increased statistically. Also IL-5, IL-8, TNF-' and IFN-' levels were increased significantly in OVA sensitized group ( group II), comparing with sham. Increasing in the level of IL-4 and decreasing in the level of IL-10 were not statistically significant. When compared omega-3 fatty acids enriched diet given group with histopathologically and chemically food allergy developed group ( group II), eozinophil and mast cell numbers decreased statistically. Also significantly decrease in IL-5 and IL-8 levels and increse in IL-10 levels have beeen observed. Decrease in the levels of IFN-', TNF-' and IL-4 were not statistically significant. In this study, development of food allergy in OVA sensitized mice were observed . Futhermore antiallergic effects of n-3 fatty acids either histopathologically or biochemically have been shown in food allergy murine model. In conclussion, the antiallergic effects of omega-3 fatty acids on animal models and humans should be further evaluated.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32899761&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/881
Appears in Collections:Uzmanlık

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdf44.57 kBAdobe PDFView/Open
ÖZET.pdf71.07 kBAdobe PDFView/Open
DR.ÖZGÜR GEL UZMANLIK TEZİ.pdfUzmanlık Tezi1.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.