Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/829
Title: | Kırmızı alaca sığırlarının süt verimi ve süt kalite özellikleri üzerine bir araştırma |
Other Titles: | A research on milk production and milk quality traits of red holstein |
Authors: | Koç, Atakan Yılmaz, Halil Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı |
Keywords: | Agriculture Ziraat Laktasyonun Devamlılık Düzeyi Kalıtım Derecesi Süt Protein Oranı Somatik Hücre Sayısı Persistency Heritability Milk Protein Content Somatic Cell Count |
Issue Date: | 1-Jan-2010 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma ile Aydın İli Davutlar İlçesi'ndeki bir sığırcılık işletmesinde yetiştirilen Kırmızı-Alaca sığırların laktasyon süreleri, laktasyon süt verimleri, laktasyon devamlılık düzeyleri (persistensi), süt kalite özellikleri ve bu özellikleri etkileyen faktörler araştırılmıştır. Laktasyon süresi (LS), laktasyon süt verimi (LSV) ve 305 gün süt verimi (305-gSV) ortalamaları sırasıyla 353.00±3.733 gün, 8,484.49±109.280 kg, 7,652.83±80.677 kg bulunmuştur. Laktasyonun devamlılık düzeyi ise P2:1, P3:1, P3:2 ve PTomax ölçütleri için sırasıyla %86.90±0.768, %62.10±1.117, %70.70±1.013 ve 5.10±0.050 olarak hesaplanmıştır. Diğer taraftan süt kalite özelliklerinden protein, laktoz ve yağsız kuru madde oranları ile Log10 somatik hücre sayısı ortalamaları sırasıyla %3.22±0.029, %4.73±0.024, %8.94±0.036 ve 4.8045±0.06946 (63,753) hücre/ml bulunmuştur. Süt verimi özelliklerine ait kalıtım dereceleri LS, LSV, 305-gSV, P2:1, P3:1, P3:2 ve PTomax için sırasıyla 0.141±0.083, 0.466±0.068, 0.440±0.063, 0.187±0.067, 0.311±0.071, 0.275±0.070, 0.227±0.065 olarak tahmin edilmiştir. Bu araştırmanın yürütüldüğü işletmede yetiştirilen Kırmızı-Alacaların yörede birçok işletmede yetiştirilen Siyah-Alacalardan daha yüksek süt verimine ve daha iyi meme sağlığına sahip olduğu belirlenmiştir. In this study, lactation length, lactation milk yield, persistency, milk quality traits and the factors affecting these traits of Red Holstein reared at a private dairy cattle farm located in Davutlar town of Aydın Province were investigated. The averages of lactation length (LL), lactation milk yield (LMY) and 305-d milk yield (305-dMY) were 353.00±3.733 d, 8,484.49±109.280 kg, 7,652.83±80.677 kg, respectively. The persistency averages for P2:1, P3:1, P3:2 and PTomax were 86.9±0.768%, 62.10±1.117%, 70.70±1.013% and 5.10±0.050, respectively. On the other hand, the averages of protein, lactose, non-fat dry matter and Log10 somatic cell count were 3.20±0.020%, 4.73±0.024%, 8.94±0.036% and 4.8045±0.06946 (63,753) cells/ml, respectively. Additionally, heritabilities of milk traits for LL, LMY, 305-dMY, P2:1, P3:1, P3:2 and PTomax were estimated to be 0.141±0.083, 0.466±0.068, 0.440±0.063, 0.187±0.067, 0.311±0.071, 0.275±0.070 and 0.227±0.065, respectively. In this research, it was concluded that Red Holstein cows reared at this farm had higher milk yield and better udder health status than Holstein-Friesian cows reared in the same region |
URI: | http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49193017&idt=1 http://hdl.handle.net/11607/829 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
zzo_halil_yilmaz_özet.pdf.pdf | 9.71 kB | Adobe PDF | View/Open | |
zzo_halil_yilmaz_abstract.pdf.pdf | 6.08 kB | Adobe PDF | View/Open | |
zzo_halil_yilmaz_tez.pdf.pdf | Yüksek Lisans Tezi | 394.09 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.