Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/750
Title: Karya tipi koyunlarda farklı yetiştirme ve besi koşullarında bazı et verim ve kalite özellikleri
Other Titles: Some meat yield and quality properties of karya genotype on different fattening conditions
Authors: Karaca, Orhan
Yaralı, Engin
TR19142
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı
Keywords: Yetiştirme Sistemi
Karya
Kesim ve Karkas Kalitesi
Et Kalitesi
Yağ Asidi Kompozisyonu
Fattening System
Karya
Slaughter and Carcass Quality
Meat Quality
Fatty Acid Composition
Issue Date: 1-Jan-2010
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada, mera, mera+ilave yemleme ve entansif koşullarda besiye alınan dişi ve erkek Karya kuzuların besi gücü, kesim ve karkas özellikleri ile et kalitesi ve yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2008 ve 2009 yıllarında yapılmış ve toplam 72 baş kuzu hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Besi süresince canlı ağırlık artışı en yüksek entansif besi grubundaki kuzularda, en düşük değer ise mera besisi yapılan kuzularda belirlenmiştir. Randıman bakımından en düşük değeri (%44.94) mera grubundaki hayvanlar verirken, bu değerin dişilerde daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Karkas özelliklerinde, tüm parçalar bazında erkek ve dişi hayvanlar ve gruplar arasında istatistiki anlamda önemli bir fark bulunmamıştır. M.Longissumus Dorsi kasından alınan örneklerde, L* (parlaklık indeksi) değeri bakımından deneme grupları arasında fark saptanmış ve en yüksek değeri entansif koşullarda besiye alınan kuzular ve erkekler göstermiştir. Bu grubun ve gruptaki erkeklerin daha kırmızı (yüksek a* değeri) et rengine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kas içi yağlanma (mermerleşme) ise entansif besiye alınan hayvanlarda ve erkelerde daha iyi derecede ölçülmüştür. Yağ asitleri kompozisyonu analizleri değerlendirildiğinde, entansif beside SFA ve MUFA oranının arttığı, mera besisinde C16:0’ nın en yüksek, C18:0 ve C18:1 n-9 oranlarının en düşük olduğu bulunmuştur. Çalışmada mera besisinin P/S, CLA ve n-6 PUFA/n-3 PUFA değerlerini yükselttiği ortaya çıkmıştır.
In this study, fattening performance, slaughter and carcasss properties with meat quality and fatty acid composition are determined in male and female of Karya lambs in pasture, pasutre+feeding and intensive conditions. Research was conducted in 2008 and 2009 and total 72 lambs were used to be experimental materials. Live weight gain was obtained the highest in intensive group as fort he lowest value was in pasture lambs during fattening. While the lowest dressing percentage (% 44.94) was found in the first group, this properties was calculated more high in female lambs. On the basis of all Carcass parts, between male and female and fattening groups were not significant for statistically. Significant differences were obtained between groups in M.Longissimus Dorsi muscle for L* (lightness) and the highest value was calculated in third groups and male lambs. The meat colour was emerged more red (high a* value) in this group and their male lambs. The intermusculer fat (marbling) was evaluated better in intensive group and male lambs. When fatty acid composition was evaluated, while the SFA and MUFA were increased in intensive conditon, C16:0 was the highest, C18:0 and C18:1 n-9 were the lowest value in pasture lambs. In this study was emerged that the pasture feeding was raised the P/S, CLA and n-6 PUFA/n-3 PUFA values.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32912111&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/750
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZZO-DR-2010-0001 Karya Tipi Koyunlarda Farklı Yetiştirme ve Besi Koşullarında Bazı ET Verim ve Ka.pdfDoktora Tezi3.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.