Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/741
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorŞenkayas, Hüseyin-
dc.contributor.authorÖzden, Altuğ-
dc.date.accessioned2015-12-25T09:43:40Z-
dc.date.available2015-12-25T09:43:40Z-
dc.date.issued2010-01-01-
dc.date.submitted2010-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32894908&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/741-
dc.description.abstractBu çalışmada, Türk Gıda Sanayinin verimlilik ve etkinlik yapısı incelenmiştir. Malmquist indeksi, veri zarflama analizi (VZA) ve kısmi verimlilik metotları kullanılarak Türk Gıda Sanayinin performans analizlerinin yapıldığı çalışmada, veri olarak sanayi, üretim, istihdam ve sermaye istatistikleri kullanılmıştır. Üretim değeri çıktı, sermaye ve işgücü değerleri girdi olarak alınmıştır. Analizler 1999-2008 yılları arasındaki on yıllık dönemi kapsamaktadır. Analiz sonuçları kısmi verimlilik, etkinlik, toplam faktör verimliliği (TFV) ve bileşenlerindeki değişimler açısından verilmiştir. Gıda sanayinin mevcut durumu irdelendikten sonra, analiz sonuçlarına göre değerlendirmelerde bulunulmuştur. Analiz sonuçları incelendiğinde özel sektör işletmelerinin, devlet işletmelerine göre daha verimli ve etkin çalıştığı, teknolojik değişimin her iki sektör açısından da yeterli olduğu, özellikle devlet işletmelerinde ölçek etkinsizliğinden kaynaklanan etkinlik düşüşü bulunduğu ortaya konulmuştur.tr_TR
dc.description.abstractIn this study the productivity and efficiency of Turkish food industry is examined. The data related to the industry, production, employment, and capital are used employing the Malmquist index, Data Envelopment Analysis (DEA) and partial productivity methods to investigate the performance of the Turkish food industry. The production value is considered as output, while the capital and labor values are considered as inputs. The analysis covers the ten year period between 1999-2008. The results are presented in terms of partial productivity, efficiency, total factor productivity (TFP), and the changes in the components of these findings. After the discussion of the current state of the food industry, the results are evaluated. The results suggest that private enterprises are more efficient and productive compared with the public enterprises, the technological change is appropriate in both enterprises; however, public enterprises suffer from inefficiency due to the lack of scale economies.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,tr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectTFVtr_TR
dc.subjectEtkinliktr_TR
dc.subjectMalmquisttr_TR
dc.subjectVZAtr_TR
dc.subjectGıdatr_TR
dc.subjectTürkiyetr_TR
dc.subjectTFPtr_TR
dc.subjectEfficiencytr_TR
dc.subjectMalmquisttr_TR
dc.subjectDEAtr_TR
dc.subjectFoodtr_TR
dc.subjectTurkeytr_TR
dc.titleTürk gıda sanayinde performans analizleritr_TR
dc.title.alternativePerformance analysis in Turkish food industrytr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.authorIDTR20719tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Doktora

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
altug_ozden_tez.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open
altug_ozden_ozet.pdf270.27 kBAdobe PDFView/Open
altug_ozden_kapak.pdf371.52 kBAdobe PDFView/Open
altug_ozden_abstract.pdf267.65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.