Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/711
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜnay, Aydın-
dc.contributor.authorPolatlı, Orçun-
dc.date.accessioned2015-12-24T09:36:40Z-
dc.date.available2015-12-24T09:36:40Z-
dc.date.issued2013-01-01-
dc.date.submitted2013-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=34123353&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/711-
dc.description.abstractBu çalışma bazı çerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.) populasyonlarında verim ve agronomik özelliklerin belirlenmesi ve özellikleri arasındaki ilişkilerin saptanması amacıyla yapılmıştır. 2011 üretim yılında ETAE (Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü) deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak F3-4 kademesinde olan tekrarlamalı seleksiyonlarla geliştirilmiş 4 çerezlik ileri populasyondan rastgele seçilmiş 20?şer bitki kullanılmıştır. Araştırmada; tabla çapı, bitki boyu, dane boyu, dane eni, tek bitki verimi, bin dane ağırlığı, yağ oranı ve kabuk oranı özellikleri incelenmiştir. Uzun bitki boyu, geniş tabla çapı, yüksek dane boyu, dane eni, tek bitki verimi, yağ oranı ve düşük kabuk oranı ile populasyon-4 dikkati çekmiştir. Tek bitki verimi ile; tabla çapı, bitki boyu, dane eni, bin dane ağırlığı ve yağ oranı arasında önemli ve pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Path analizi sonucunda populasyonlarda yapılacak ıslah çalışmalarında seleksiyon ölçütü olarak bitki boyu, tabla çapı ve dane eninin belirleyici olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Çerezlik ayçiçeği, bitki verimi, dane özellikleri, özellikler arası ilişkilertr_TR
dc.description.abstractThis study has been carried out in the experimental field of Aegean Agricultural Research Institute (AARI) in 2011 production year for the purpose of determining the yield and agronomic characters of some confectionary populations (Helianthus annuus L.) and relationships between the characteristics. Twenty plants from each population, selected at random from 4 F3-4 confectionary sunflower populations which have been developed by recurrent selections were made as research material. The characteristics examined in the research included head diameter, plant height, grain size, grain width, single plant yield, thousand kernel weight, oil rate and shell rate. The population-4 with tall plant height, large head diameter, high grain size, grain width, single plant yield, oil rate and low shell rate was considered. The significant and positive correlation coefficients were found between single plant yield, head diameter, plant height, grain width, thousand kernel weight and oil rate. As a result of path analysis it has been observed that the plant height, head diameter and grain width is decisive as the selection criterion as far as the improvement studies on the population is concerned. Key words: Confectionary sunflower, plant yield, kernel characteristics, relationships between characters.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇerezlik Ayçiçeğitr_TR
dc.subjectBitki Verimitr_TR
dc.subjectDane Özellikleritr_TR
dc.subjectÖzellikler Arası İlişkilertr_TR
dc.subjectConfectionary Sunflowertr_TR
dc.subjectPlant Yieldtr_TR
dc.subjectKernel Characteristicstr_TR
dc.subjectRelationships Between Characterstr_TR
dc.titleÇerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.) populasyonlarında dane özellikleri ve özellikler arası ilişkilertr_TR
dc.title.alternativeGrain characteristics and relationships between characters in confectionary sunflower (Helianthus annuus L.) populationstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zir_orcun_polatlı_abstrct.pdf731.53 kBAdobe PDFView/Open
zir_orcun_polatlı_ozet.pdf1.23 MBAdobe PDFView/Open
zir_orcun_polatlı_tez.pdf553.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.