Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5382
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKılıçalp, Dide-
dc.contributor.authorGöktaş, Sümeyye-
dc.date.accessioned2025-08-21T11:54:03Z-
dc.date.available2025-08-21T11:54:03Z-
dc.date.issued2025-
dc.date.submitted2025-08-06-
dc.identifier.citationGöktaş, S. (2025). Akademisyenlerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Yeme Farkındalıkları Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5382-
dc.description.abstractÖZET AKADEMİSYENLERİN BESLENME BİLGİ DÜZEYİ VE YEME FARKINDALIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Göktaş S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu araştırma akademisyenlerin beslenme bilgi düzeyleri ve yeme farkındalıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ekim 2024 ve Aralık 2024 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Hemşirelik fakültesi akademisyenleri evreninde yer alan 278 kişi ile gerçekleşmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından uygulanan ağırlık yönetiminde beslenme bilgi düzeyi ölçeği, yeme farkındalığı envanteri, beslenme alışkanlıklarını değerlendiren anket, sosyodemografik ve antropometrik ölçüm verilerini içeren anket ile toplandı. Veriler, SPSS 22.0 paket programıyla, istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir Bulgular: Araştırmaya %41‘i erkek (n=117) ve %59‘u kadın (n=161) olmak üzere toplam 278 akademisyen katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 37,38±8,30 yıl, BKİ ortalaması 25,0±4,5 kg/m2 ve bel çevresi ortalaması 85,5±14,1 cm olup %30,9’u fazla kilolu ve %12,2’si obez’dir. Beslenme alışkanlıklarına göre kadınların %54,7’si ve erkeklerin %53,8’si iki ana öğün şeklinde beslenmektedir. Kadınların %56,1’i ve erkeklerin %46,3’ü ana öğün atlama nedeni olarak ise zaman yetersizliğini belirtmişlerdir. Güvenilir beslenme bilgisi toplam puanı ile yeme farkındalığı envanteri toplam puanı arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,169; p<0,01). Reaktif olmayan durum ile beslenme bilgi düzeyi arasında düşük düzeyde negatif ve anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r= -0,121; p<0,05). Sonuç: Akademisyenlerin ağırlık yönetiminde beslenme bilgisi düzeyi ölçeği ile yeme farkındalığı envanteri toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Halk sağlığında önemli etkiye sahip olan bilim insanlarının, toplum sağlığındaki etkin rollerinde daha efektif olabilmeleri için yeme farkındalığı ve ağırlık yönetiminde beslenme bilgilerini arttırıcı eğitimler vermek yararlı olabilir. Anahtar kelimeler: Beslenme Bilgi Düzeyi, Yeme Farkındalığı, Akademisyenlertr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT x 1.GİRİŞ 1 2.GENEL BİLGİLER 4 2.1.Obezitenin Tanımı ve Epidemiyolojisi 4 2.2. Obezite Patofizyolojisi 5 2.3. Obezitenin Yönetimi 8 2.4.Obezite ve Beslenme Bilgi Düzeyi 10 2.5. Obezite ve Yeme Farkındalığı 13 2.6. Beslenme Bilgi Düzeyi ve Yeme Farkındalığı İlişkisi 17 3.GEREÇ VE YÖNTEM 21 3.1. Gereç 21 3.1.1. Araştırmanın Yeri ve Zamanı 21 3.1.2. Araştırmanın Etik İzinleri 21 3.1.3. Araştırmanın Evreni ve Örneklem Seçimi 21 3.1.4. Araştırmanın Genel Planı 22 3.1.5. Antropometrik Ölçümlerin Alınması 22 3.1.6. Ağırlık Yönetiminde Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (AYBBÖ) 23 3.1.6.1. Alkol Alımı ve Şekerle Tatlandırılmış İçecekler 23 3.1.6.2. Besin Alımını Etkileyen Besinlerin Değişkenliği 23 3.1.6.3. Enerji Yoğunluğu 23 3.1.6.4. Güvenilir Beslenme Bilgisi 23 3.1.6.5. Porsiyon Büyüklüğü 24 3.1.7.Yeme Farkındalığı Envanteri (YFE) 24 3.1.7.1. Kişinin Kendi Yeme Deneyimine Karşı Kabul Edici ve Bağımlı Olmayan Tutum 24 3.1.7.2. Yemek Yerken Duyuların Farkına Varma 24 3.1.7.3. Doygunluk Farkındalığına Yanıt Olarak Yemek Yeme 25 3.1.7.4.Yeme Tetikleyicilerinin ve Yeme Motivasyonlarının Farkında Olma 25 3.1.7.5. Birbirine Bağlantılı Olma 25 3.1.7.6. Reaktif Olmayan Durum 25 3.1.7.7. Dikkatini Yemeye Odaklama 25 3.2. Yöntem 26 3.2.1.Verilerin İstatistiksel Analizi 26 4.BULGULAR 27 4.1. Araştırmaya Katılan Bireylerin Demografik Özellikleri 27 4.2. Araştırmaya Katılan Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirmesi 27 4.3. Araştırmaya Katılan Bireylerin Antropometrik Ölçüm Sınıflamalarına Göre Dağılımı 29 4.4. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirmesi 30 4.5. Araştırmaya Katılan Bireylerin Ağırlık Yönetiminde Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (AYBBÖ) ve Yeme Farkındalığı Envanteri (YFE) Bulguları 31 4.6. Araştırmaya Katılan Bireylerin Ağırlık Yönetiminde Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (AYBBÖ) ve Yeme Farkındalığı Envanteri (YFE) Arasındaki İlişki Bulguları 34 4.6. Araştırmaya Katılan Bireylerin Antropometrik Ölçümleri ile Ağırlık Yönetiminde Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (AYBBÖ) ve Yeme Farkındalığı Envanteri (YFE) Arasındaki İlişki Bulguları 36 5.TARTIŞMA 38 5.1. Araştırmaya Katılan Bireylerin Demografik Özelliklerinin Değerlendirilmesi 38 5.2. Araştırmaya Katılan Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 38 5.3. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi 41 5.4. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyi ve Alt Boyutlarının Değerlendirilmesi 42 5.5. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Antropometrik Ölçümleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi 44 5.6. Araştırmaya Katılan Bireylerin Yeme Farkındalıklarının ve Alt Boyutlarının İncelenmesi 45 5.7. Araştırmaya Katılan Bireylerin Yeme Farkındalıkları ve Antropometrik Ölçümleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi 47 5.8. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Yeme Farkındalıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi 48 5.9. Araştırmaya Katılan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri Alt Boyutları ve Yeme Farkındalıkları Alt Boyutları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi 48 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 50 KAYNAKLAR 51 EKLER 70 Ek 1 (Etik Kurul Onay Formu) 70 Ek 2 (Tıp Fakültesi Dekanlığı İzin Yazısı) 71 Ek 2 (Hemşirelik Fakültesi Dekanlığı İzin Yazısı) 72 Ek 2 (Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı İzin Yazısı) 73 Ek 3 (Aydınlatılmış Onam Formu) 74 Ek 4 (Sosyo-Demografik Veri Formu) 75 Ek 5 (Antropometrik Veriler Bilgi Formu) 76 Ek 6 (Beslenme Alışkanlıkları Bilgi Formu) 77 Ek 7 (Ağırlık Yönetimi Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği) 79 Ek 8 (Yeme Farkındalığı Envanteri) 90 BİLİMSEL ETİK BEYANI 92 ÖZ GEÇMİŞ 93tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectResearch Subject Categories::MEDICINEtr_TR
dc.titleAkademisyenlerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Yeme Farkındalıkları Arasındaki İlişkitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID0009-0009-2557-3159tr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yl tezi s.goktas.pdfYüksek Lisans Tezi1.39 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.