Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/5374
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Kılıç, Nuh | - |
dc.contributor.author | Tekin, Selim | - |
dc.date.accessioned | 2025-08-18T05:36:53Z | - |
dc.date.available | 2025-08-18T05:36:53Z | - |
dc.date.issued | 2025-08-18 | - |
dc.date.submitted | 2025-07-28 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11607/5374 | - |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, sarı kantaron yağı (Hypericum perforatum) ve çörek otu yağının (Nigella sativa) anti-inflamatuar, antioksidan, antibakteriyel ve immunomodülatör etkilerinden yola çıkarak, deneysel olarak oluşturulan intraperitoneal yapışıklık modelinde bu ajanların yapışıklık önleyici potansiyelini makroskobik, histopatolojik ve immünohistokimyasal düzeylerde değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada, 50 adet erkek Sprague-Dawley sıçan beş gruba ayrılarak intraperitoneal yapışıklık modeli oluşturulmuştur. Kontrol, serum fizyolojik, zeytinyağı, sarı kantaron yağı ve çörek otu yağı gruplarına ait uygulamalar sonrası, postoperatif 14. günde relaparotomi yapılmıştır. Yapışıklık skorları Nair’in skalasına göre makroskobik olarak değerlendirilmiş; histopatolojik olarak fibrozis ve inflamasyon düzeyleri semikantitatif olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, TGF-β1 ve iNOS sitokin ekspresyonları immunohistokimyasal yöntemle incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis testi ve ki-kare testi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Makroskobik incelemelerde, çörek otu yağı ve serum fizyolojik gruplarında diffüz adhezyon gelişiminin en az düzeyde olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p = 0,006). Zeytinyağı grubunda ise diffüz adhezyon oranı en yüksek düzeydedir. Histopatolojik değerlendirmelerde, fibröz doku proliferasyonu ve yangısal infiltrasyonun sarı kantaron yağı ve çörek otu yağı gruplarında daha sınırlı olduğu gözlemlenmiştir. İmmünohistokimyasal bulgular, TGF-β1 salınımının özellikle fibröz bantların bulunduğu alanlarda yoğunlaştığını, iNOS ekspresyonunun ise tüm gruplarda düşük düzeyde gerçekleştiğini göstermiştir. Sonuç: Çörek otu yağı ve serum fizyolojik uygulamalarının intraperitoneal yapışıklıkların önlenmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Zeytinyağı ise bu süreçte etkisiz kalmıştır. Sarı kantaron yağı ise orta düzeyde bir koruyucu etki göstermiştir. TGF-β1 salınımının artışı, fibrozis şiddetiyle doğrudan ilişkili bulunmuş; bu da TGF-β1’in adezyon patofizyolojisinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen veriler, yapışıklık gelişiminin sadece inflamatuar süreçlere değil, aynı zamanda fibroblast aktivitesine bağlı olduğunu ve gelecekte immünomodülatör temelli tedavi stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | KABUL VE ONAY ....................................................................................................................i TEŞEKKÜR ...............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER..........................................................................................................................iii RESİMLER DİZİNİ...................................................................................................................v TABLOLAR DİZİNİ.................................................................................................................vi ÖZET........................................................................................................................................vii ABSTRACT ..............................................................................................................................ix 1. GİRİŞ......................................................................................................................................1 2. GENEL BİLGİLER................................................................................................................5 2.1. Periton..................................................................................................................................5 2.1.1. Peritonun Anatomisi ve Fizyoloji.....................................................................................5 2.1.2. Periton Embriyolojisi ve Peritoneal Yapışmanın Oluşumu..............................................6 2.1.3. Periton Embriyolojisi........................................................................................................6 2.2. İntraperitoneal Yayılma.......................................................................................................8 2.2.1. Peritona Doğrudan Tümör Yayılımı.................................................................................9 2.2.2. Peritona Hematojen Yayılım ..........................................................................................10 2.2.3. Peritona Lenfatik Yayılım ..............................................................................................10 2.3. Peritoneal Karsinomatozis.................................................................................................10 2.4. Ratlarda Karının Anatomisi...............................................................................................11 2.5. Deneysel Peritonit .............................................................................................................12 2.6. Adezyon.............................................................................................................................13 2.6.1. Adezyonların Oluşumunda Rol Oynayan Faktörler.......................................................13 2.6.2. Adezyon oluşumunu agreve eden faktörler....................................................................15 2.6.3. Adezyonların Önlenmesinde Genel Prensipler...............................................................16 2.6.3.1. Cerrahi Tekniklerin Geliştirilmesi...............................................................................16 2.6.3.2. Farmakolojik Ajanlar ve Bariyer Yaklaşımları ...........................................................17 2.6.3.2.1. Sinovyal sıvı .............................................................................................................18 2.6.3.2.2. Zeytinyağı.................................................................................................................18 2.6.3.2.3. Bal.............................................................................................................................18 iv 2.6.3.2.4. Propolis.....................................................................................................................19 2.7. Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) Yağı....................................................................20 2.8. Çörek Otu (Nigella sativa) Yağı........................................................................................24 3. MATERYAL VE YÖNTEM ...............................................................................................28 3.1. Materyal.............................................................................................................................28 3.2. Yöntem ..............................................................................................................................28 3.2.1. Deney Grupları ...............................................................................................................28 3.2.2. Adhezyonların Makroskobik Değerlendirilmesi ............................................................29 3.2.3. Histopatolojik İnceleme..................................................................................................31 3.2.4. İmmunohistokimyasal Değerlendirme ...........................................................................32 3.3. İstatistik .............................................................................................................................32 4. BULGULAR ........................................................................................................................33 4.1. Makroskopik Bulgular.......................................................................................................33 4.2. Histopatolojik Bulgular .....................................................................................................43 4.3. İmmunohistokimyasal İncelemeler ...................................................................................45 5. TARTIŞMA..........................................................................................................................48 6. SONUÇ VE ÖNERİLER .....................................................................................................54 KAYNAKÇA ...........................................................................................................................56 ÖZ GEÇMİŞ.............................................................................................................................68 | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | adhezyon, fibrozis. sarı kantaron yağı, çörek otu yağı, rat | tr_TR |
dc.title | Sarı kantaron (hypericum perforatum) yağı ve çörek otu (nigella sativa) yağının ratlarda intraperitoneal yapışmalar üzerine etkinliğinin araştırılması | tr_TR |
dc.type | doctoralThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | aydın adnan menderes üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsü veterinerlik cerrahisi | tr_TR |
Appears in Collections: | Doktora |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SELİM TEKİN DR son hali 30.07.2025.pdf | 2.6 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.