Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/5369
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÜNÜBOL AYPAK, Prof. Dr. Serap
dc.contributor.authorACAR, Miray
dc.date.accessioned2025-08-11T07:59:38Z
dc.date.available2025-08-11T07:59:38Z
dc.date.issued2025-08-11
dc.date.submitted2025-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/5369
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, aralıklı açlık ve egzersizin serum irisin ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 48 erkek Sprague Dawley rat kullanılmıştır. Gruplar, G1 (Kontrol 1); ad libitum yem ve su erişimi olan grup, G2 (Kontrol 2); ad libitum yem ve su erişimi olan ve egzersiz yapan grup, G3; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem ve su erişimi olan grup, G4; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem erişimi, suya ad libitum erişimi olan grup, G5; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem ve su erişimi olan ve egzersiz yapan grup, G6; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem erişimi, suya ad libitum erişimi olan ve egzersiz yapan grup, şeklinde oluşturulmuştur. Aralıklı açlık modeli olarak 16:8 zaman kısıtlı beslenme düzeni ve yüzme egzersizi protokolü uygulanmıştır. Dört haftalık denemenin sonunda serum örneklerinde irisin, IGF-1, glukoz, üre azotu, kreatinin, ürik asit, AST, ALT, total kolesterol, trigliserit, HDL-C, LDL-C düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmada, irisin düzeylerinin özellikle G6 grubunda anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. G3, G4 ve G5 gruplarında da kontrol gruplarına göre belirgin artışlar görülmüştür (P<0,001). IGF-1 düzeyleri açısından en yüksek ortalama değer G5 grubunda gözlemlenmiş olmakla birlikte gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (P>0,05). Biyokimyasal parametrelerden glukoz, üre azotu, kreatinin, AST, trigliserit ve HDL düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (P<0,05). Sonuç: Aralıklı açlık ve egzersiz kombinasyonunun, metabolik iyileşmeyi destekleyen güvenli ve etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Bazı parametrelerde gözlemlenen anlamlı olmayan değişikliklerin, uygulama süresi uzunluğu, bireysel ve biyolojik farklılıklar nedeniyle meydana gelmiş olabileceği düşünülmektedir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY ..................................................................................................................... i TEŞEKKÜR................................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER............ .............................................................................................................. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ .............................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ ................................................................................................................. viii RESİMLER DİZİNİ .................................................................................................................. ix TABLOLAR DİZİNİ .................................................................................................................. x ÖZET........................ ................................................................................................................. xi ABSTRACT................. ............................................................................................................. xii 1. GİRİŞ........................................... ........................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER ................................................................................................................ 3 2.1. Aralıklı Açlık ....................................................................................................................... 3 2.1.1. Aralık Açlık Modelleri ...................................................................................................... 4 2.1.2. Aralıklı Açlığın Moleküler Mekanizması ve Otofaji ........................................................ 5 2.1.3. Aralıklı Açlığı Etkileyen Faktörler ................................................................................. 10 2.1.3.1. Sirkadiyen Ritim .......................................................................................................... 10 2.1.3.2. Bağırsak Mikrobiyotası ............................................................................................... 12 2.1.3.3. Dehidratasyon .............................................................................................................. 14 2.1.4. Birlikte Uygulanan Aralıklı Açlık ve Egzersizin Etki Mekanizması .............................. 15 2.1.4.1. Metabolik Geçiş ve Enerji Kaynaklarının Değişimi ................................................... 15 2.1.4.2. Kas, Karaciğer ve Yağ Dokusundaki Adaptasyonlar ................................................... 16 2.1.4.3. Hücresel ve Moleküler Yanıtlar ................................................................................... 16 2.1.4.4. Kas Kütlesi Korunumu ve Proteoliz Dengesi .............................................................. 17 2.1.4.5. Kardiyometabolik Adaptasyonlar ................................................................................ 17 2.1.4.6. Sinir Sistemi ve Bilişsel Adaptasyonlar ...................................................................... 18 2.1.5. Aralıklı Açlık ve Egzersiz Kombinasyonunun Etkileri .................................................. 18 2.2. İrisin Hormonu .................................................................................................................. 20 2.2.1. İrisin Hormonunun Kimyasal Özellikleri, Etki Mekanizması ve Metabolik Etkileri..... 21 2.2.2. İnsanlarda ve Hayvanlarda İrisin Hormonu ................................................................... 23 2.2.3. FNDC5 Proteininin Yapısı ve İrisin Hormonunun Oluşumu .......................................... 24 2.2.4. Beyaz Yağ Dokusunun Kahverengi Yağ Dokusuna Dönüşümünde İrisinin Rolü .......... 25 2.2.5. İrisin ve Egzersiz Arasındaki İlişki ................................................................................. 28 2.3. İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1 (IGF-1) ...................................................................... 30 2.3.1. IGF-1’ in Sinyal Yolu ...................................................................................................... 31 2.3.2. IGF-1’ in Biyolojik Etkileri ............................................................................................ 33 2.3.3. Egzersiz Uygulamalarının IGF-1 Düzeyine Etkileri ...................................................... 36 2.3.4. Aralıklı Açlık Uygulamalarının IGF-1 Üzerine Etkileri ................................................. 39 3. GEREÇ VE YÖNTEM ......................................................................................................... 41 3.1. Gereç................... ............................................................................................................... 41 3.1.1. Kullanılan Cihazlar ......................................................................................................... 41 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler ....................................................................................... 41 3.1.3. Deney Hayvanı Materyali ............................................................................................... 41 3.1.4. Egzersiz Protokolü .......................................................................................................... 43 3.2. Yöntem.......... .................................................................................................................... 45 3.2.1. Canlı Ağırlık Ölçümleri .................................................................................................. 45 3.2.2. Boy Uzunluğu ve Karın Çevresi ..................................................................................... 46 3.2.3. Rutin Biyokimyasal Analizler ........................................................................................ 46 3.2.4. İrisin ve IGF-1’ in ELISA Yöntemi ile Analizi .............................................................. 46 3.2.4.1. ELISA Yöntemi ........................................................................................................... 46 3.2.4.2. ELISA Yöntemi ile İrisin ve IGF-1 Analizi Prosedürü ............................................... 48 3.2.4.3. ELISA Testi Prosedürünün Uygulanış Basamakları .................................................... 49 3.2.5. İstatistiksel Analizler ...................................................................................................... 50 4. BULGULAR............. ........................................................................................................... 51 4.1. Canlı Ağırlık Değişimleri .................................................................................................. 51 4.2. Boy Uzunluğu ve Karın Çevresi ........................................................................................ 51 4.3. Biyokimyasal Parametreler................................................................................................ 53 4.4. Serum İrisin ve IGF-1 Düzeyleri ....................................................................................... 55 5. TARTIŞMA............ .............................................................................................................. 56 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................... 68 KAYNAKLAR......... ................................................................................................................ 70 EKLER................. .................................................................................................................... 92 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) ............................................................................................................ 92 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................................... 93 ÖZ GEÇMİŞ.............. ............................................................................................................... 94tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectAralıklı açlık, Egzersiz, İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1), İrisintr_TR
dc.titleRatlarda Aralıklı Açlık Ve Egzersiz Uygulamasının Serum İrisin Ve Igf-1 Düzeyleri Üzerine Etkisitr_TR
dc.title.alternativeTHE EFFECT OF INTERMITTENT FASTING AND EXERCISE APPLICATION ON SERUM IRISIN AND IGF-1 LEVELS IN RATStr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Biyokimyasıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.